Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dokumentace k pracovní prohlídce

Dobrý den,
rád bych se zeptal na otázku, zda po mě může závodní lékař vyžadovat to, abych mu donesl lékařskou dokumentaci, či její opis od svého praktického lékaře pro periodickou prohlídku. Díval jsem se na vaše předchozí odpovědi na obdobnou otázku. Bohužel jste jednou odpověděli ANO (Dotaz od "beru": Preventivní pracovnělékařská prohlídka s vaší odpovědí ze 4.3. 2014) a podruhé že rozhodně NE (Dotaz od "Lucase": Nařízená preventivní prohlídka zaměstnavatelem s vaší odpovědí z 9.3.2015). Mohli byste tedy prosím věc uvést na pravou míru nejlépe například s nějakým odkazem na příslušné právní předpisy, které by nám zaměstnancům mohli skutečně pomoci v komunikaci se závodním lékařem?

Velice děkuji

vasek

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za nepříjemnosti způsobené naší dřívější nepřesnou odpovědí. V této odpovědi se proto pokusíme uvést věci na pravou míru a uvést odkazy na příslušnou právní úpravu.

Vaší povinností, jako zaměstnance, je podrobit se pracovně-lékařské prohlídce. Spolu s dalšími povinnostmi zaměstnanců ji stanoví § 56 zák. č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (odkaz zde). Naproti tomu zákon nikde nestanoví povinnost poskytnout závodnímu lékaři, nebo dokonce zaměstnavateli, Vaši zdravotní dokumentaci.

Osoby, které mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace pacienta jsou stanoveny v § 65 zák. č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách (odkaz zde). Do tohoto výčtu není zahrnut poskytovatel pracovně-lékařských služeb (závodní lékař). Získat její výpis může pouze v případě, že to vyplývá z povinností souvisejících s výkonem jeho činnosti (je to nezbytné pro správné posouzení Vaší zdravotní způsobilosti). Závodní lékař by neměl tento výpis či opis požadovat po Vás, ale zažádat si o něj u Vašeho praktického lékaře, který má povinnost mu informace poskytnout. Také z tohoto důvodu je Vaší povinností sdělit jméno a adresu registrujícího poskytovatele a dalších poskytovatelů, kteří Vás přijali do péče (dle již zmíněného § 56 zákona o specifických zdravotních službách).

Jak uvádíme v již zodpovězených dotazech, v případě, že kopii zdravotnické dokumentace lékaři sám přinesete, dáváte mu tím souhlas, aby do ní nahlížel. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že i poskytovatel pracovně-lékařských služeb je vázán mlčenlivostí a nesmí proto sdělovat zaměstnavateli detaily týkající se Vašeho zdravotního stavu. Sděluje mu pouze zda je zaměstnanec zdravotně způsobilý k výkonu dané práce.

Vaše Férová nemocnice

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS