Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dokotor skončil, co se stane s originálem mé zdravotnické dokumentace?

Dobrý den,

neurologický lékař, u kterého jsem se léčil, skončil se svou praxí a žádný jiný si jeho bývalé pacienty nebude přebírat. Bylo mi sděleno, že si musím nového neurologa najít sám, ale moje zdravotní karta, mu pokud si ho najdu, nebude přeposlána. Znamená to, že budu muset podstoupit opět všechna různá vyšetření a léčení, které jsem již podstoupil a na které si již stěží vzpomínám? (léčím se od roku 2000 včetně dvou operací páteře). Připadá mi to velice nelogické a také nákladné pro zdravotnictví. Navíc nechápu, proč má zdravotní karta bude uskladněna kdesi a po 10 letech skartována, když může posloužit jak mě tak novému lékaři. Je normální, že nový lékař se bude chtít seznámit s mým zdravotním stavem a má zdravotní karta by vše usnadnila. Vím že mohu učinit výpis z mé karty ale nemohu vědět co bude pro nového lékaře důležité a co ne. Navíc jsem se do této situace nedostal vlastní vinou a musím za to platit?

Děkuji za objasnění situace.

 

štěpik

Odpověď:

Dobrý den,

Na Vaši situaci dopadá § 59 zákona o zdravotních službách viz zde. Lékař, který chce ukončit praxi má povinnost tuto informaci zveřejnit 60 dní předem, a to u sebe v ordinaci na veřejně přístupném místě, popřípadě na svých internetových stránkách. Stejně tak tuto informaci poskytne správnímu orgánu a obci, na jejímž území praxi provozuje, ti jsou povinni informaci zveřejnit na úřední desce.

Lékař v tomto sdělení musí uvést datum ukončení činnosti a také datum, do kterého můžete předložit žádost o předání zdravotnické dokumentace Vámi zvolenému lékaři, dále musí uvést i adresu místa, kde žádost můžete předložit. Lékař potom neprodleně a prokazatelně zajistí předání Vaší zdravotnické dokumentace Vámi zvolenému lékaři.

Pokud nestihnete podat žádost ve stanovené lhůtě, lékař předá dokumentaci lékaři, který pokračuje v praxi. Pokud takový lékař není, předá ji správnímu orgánu, v tomto případě se musíte obrátit na příslušný správní orgán.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

25.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS