Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Co mohu dělat když semnou odmítá komunikovat lékařka mého zemřelého otce?

Dobrý den,
píši vám ohledně rady co dělat? zemřel mi otec již delší dobu se léčil se srdcem (měl kardiostimulátor), několikrát si volal RZP kde ho považovaly za simulanta a 5.září když si zavolal tak mu ani neposlaly lékaře a po cestě měl zástavu dechu kde ho musely po zavolání lékaře oživovat 40 minut.13 dnů byl v umělém spánku a potom zemřel.

Doma mi zanechal dopis. že mám zajít za jeho internistkou, že něco tajila o jeho zdravotním stavu. Několikrát jsem jí volala telefon nezvedá, došla jsem do ordinace a sestra mi pouze dala na ní email, že jí mám svůj dotaz napsat. Po přečtení vůbec nereaguje a při další návštěvě jsem byla opět odmítnuta. Chtěla jsem zjistit co je na tom pravdy. Tak prosím o radu co dělat nebo kam se obrátit? Abych svému otci vyhověla.

Předem moc děkuji za radu.

Martina1973

Odpověď:

Dobrý den,

jako osoba blízká zesnulému pacientovi máte podle zákona o zdravotních službách právo nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace a pořizovat si z ní kopie. Na druhou stranu lékaři ze zákona neplyne povinnost poskytovat Vám jako osobě blízké zesnulému např. konzultace.

Doporučujeme Vám proto vyžádat si od lékařky kopie zdravotnické dokumentace Vašeho zesnulého příbuzného. Kopie si můžete pořídit vlastními prostředky (např. vyfotit na mobilní telefon), nebo Vám je na Vaše náklady zhotoví lékařka. Více k pořizování výpisů a kopií ze zdravotnické dokumentace naleznete zde.

Kopii zdravotnické dokumentace zesnulého prostudujte a zjistěte, zda se v ní nacházejí nesrovnalosti. Pokud Vám zdravotnická dokumentace zesnulého nepřijde v pořádku zvažte, zda ji nekonzultovat s lékařem, kterému důvěřujete. Případně se můžete obrátit na některého ze soudních znalců, jejichž seznam naleznete zde, v takovém případě však budete hradit náklady na vypracování znaleckého posudku.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

 

16.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS