Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

LDN nebo domácí péče

Dobrý den,

naše maminka je už 5. měsíc na LDN, je po CMP, ochrnutá na pravou stranu. Je inkontinentní a imobilní, má zaveden PEG. Před měsícem začala mluvit, má velkou vůli k životu, začala přitahovat postiženou nohu. Na LDN ji však žádnou rehabilitaci neposkytují, je zajištěno jen jídlo a čistota. Poukaz na rehabilitaci do ústavu jí lékařka nechce napsat, není přesvědčena o přínosu léčby, roli hraje zřejmě i věk (75)? Její názory jsou velmi skeptické,lékařka nemá naši důvěru (na celém oddělení je jenom jedna). Matka se v nemocnici velmi trápí a s ní my všichni, a jelikož nemáme moc nadějí, že matku dostaneme do nějaké rehabilitační léčebny, otec uvažuje, že ji vezme domů. Otec má 82 let, je však naprosto soběstačný ve všech směrech.

Chci se zeptat, jestli máme nárok na domácí péči a v jakém rozsahu (hlavní problém vidím v podávání stravy do PEGu), dále je-li nárok i na rehabilitačního pracovníka a jestli nám doporučení může dát praktický lékař a kde získáme více informací.

Velmi děkuji za odpověď.

hablarka

Odpověď:

Dobrý den,

poměrně podrobné informace o poskytování domácí zdravotní péče naleznete zde. Na základě § 22 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění je domácí péče indikována praktickým nebo ošetřujícím lékařem, Vaší matce tedy může domácí zdravotní péči předepsat i její praktický lékař.

Domácí zdravotní péče je řazena mezi hrazenými zdravotními službami a bude tedy placena zdravotní pojišťovnou Vaší matky v rozsahu předepsaném lékařem, případné další služby nad tento rozsah budete muset financovat z vlastních zdrojů. Vaše matka bude velmi pravděpodobně mít nárok na příspěvek na péči v nejvyšší úrovni 12.000 Kč, doporučujeme Vám proto v případě převzetí Vaší matky do domácí zdravotní péče zvážit, zda o tento příspěvek nepožádat. Více informací o příspěvku na péči naleznete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

16.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS