Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo informuje o úmrtí pacienta?

Dobrý den,

obracím se na Vás se žádostí o radu, případně o návrh dalšího postupu.

V kladenské nemocnici, 13.5., krátce po převozu z domova důchodců, zemřela moje matka.

Jsem jediný příbuzný a zprávu o jejím skonu jsem se dozvěděl téměř náhodně, když mi po týdnu (20.5.) od její smrti volala zdravotní sestra z domova důchodců ohledně nakládání s jejími osobními věcmi. Z nemocnice, kde matka zemřela, ani z domova důchodců, kde pobývala dva roky, mě nikdo bezprostředně nedal ani zprávu.

Prosím Vás o zodpovězení základní otázky: Kdo je v tomto případě povinen informovat rodinu o úmrtí? Existuje právní norma, která toto vymezuje, nebo je to jen etická otázka?

Když pominu etickou stránku věci a budu uvažovat čistě pragmaticky, každým dnem (počínaje třetím) mé nevědomosti o úmrtí si nemocnice účtuje cca 480 Kč za uchování těla. Připadá mi to skoro jako úmyslné vydělávání na pozůstalých.

 

Předem Vám děkuji za odpověď.

H

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo vaší mamince. Máte pravdu v tom, že uvedený postup je eticky pochybný. Povinnost informovat rodinu o úmrtí má ve vašem případě nemocnice, o úmrtí informuje lékař provádějící prohlídku těla, pokud je mu znám kontakt na rodinu. I domov důchodců Vás musí informovat o úmrtí. Ani v jednom případě není zákonem stanovena lhůta, ale náš výklad je takový, že by Vás měli informovat bezodkladně. Jedná se zde o etické normy, ne o lhůty stanovené právem.

Pokud nemocnice informovala domov důchodců, a ti informaci nepředali dál, upozorněte na toto jednání a vysvětlete jim, že poplatek za uchování těla by měli zaplatit, protože Vás včas neinformovali.

Vaše Férová nemocnice

24.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS