Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chci odložit očkování u své dcery a pediatrička mi chce vyjít vstříc, ale neví jak

Dobrý den, přála bych si pro dceru individuální očkovací kalendář a odložení očkování po 1. roce (ideálně v režimu 2+1). Pediatrička se mi snaží vyjít vstříc, ale má strach z postihu a komplikací. Podle informačního centra prý musí začít očkovat do 6 měsíců věku a v režimu 3+1. Děkuji

Veronika

Odpověď:

Dobrý den,

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, které bylo způsobeno pracovní vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak přínosná.

Lékař nemá prostředky, kterými Vás donutit k očkování Vaší dcery a proto nemůže být ani nijak sankciován za Vaše rozhodnutí, jeho obavy z postihu jsou tedy neopodstatněné.

Každá zdravotní služba musí být poskytnuta se souhlasem, pokud takový souhlas jako zákonný zástupce Vaší dcery odmítáte poskytnout, má Vás lékař podle zákona o zdravotních službách poučit o možných následcích neposkytnutí péče a vyžádat si od Vás písemný revers, kterým péči odmítnete.

Za nesplnění Vaší povinnosti očkovat dítě hexa-vakcínou v prvním roce života dítěte Vám hrozí sankce od krajské hygienické stanice (více zde), nicméně lékař nesmí s ohledem na ochranu Vašeho soukromí hlásit z vlastní iniciativy, že jste se rozhodli neočkovat, k tomu více zde.

Možnost volby schématu 2+1 u hexa-vakcíny prozatím není možná, nicméně změnu by od nového roku mohla přinést novela zákona o ochraně veřejného zdraví.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

13.8.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS