Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Závaznost dříve vysloveného přání

Dobrý den, jak mohu zajistit splnění dříve vysloveného přání, abych nebyl oživován při nějaké nehodě? Nemůžu přeci vědět, který lékař k nehodě přijede, kde se nehoda stane a hlavně, lékař asi nic takového hledat nebude.

Franta

Odpověď:

Dobrý den,

Na úvod je dobré poznamenat, že účel zákonodárce k úpravě dříve vysloveného přání směřoval spíše k úpravě situací ohledně dlouhodobějších nemocí, či odmítání umělého udržování života na přístrojích, tudíž nesměřuje přesně pro Váš případ, ale přesto se to dá aplikovat.

A teď k Vašemu dotazu. Potencionální lékař, který např. k dopravní nehodě dorazí jako první, musí respektovat pacientovo dříve vyslovené přání jen, pokud ho má k dispozici. V praxi je prvotním úkonem lékaře zpravidla zajištění základních životních potřeb pacienta, a až následně zkoumání, zda dříve nějaké přání vyslovil.

Existují různé situace, jak se představovaná nehoda může vyvíjet, proto se Vám je zde pokusím nastínit:

  1. lékař přijede k nehodě, pacient bude v bezvědomí – lékař musí nejdříve začít pacienta zachraňovat a teprve potom, co ho např. uvede do stabilizovaného stavu, by mohl (ale nemusí) začít pacienta šacovat a zjišťovat, zda nemá tento dříve vyslovené přání u sebe
  2. lékař přijede k nehodě, pacient vnímá a je zcela zřejmé, že se dokáže rozhodnout – v tomto případě lékař musí respektovat jeho přání
  3. lékař přijede k nehodě např. dvou mužů ve věku kolem 30 let, stejné barvy pleti, oba jsou zranění a v bezvědomí, lékař nalezne uprostřed auta peněženku jednoho z nich s tímto přáním – nemůže respektovat toto přání, neboť v této situaci nelze identifikovat, komu tento dokument patří a lékař má povinnost oba dva ošetřit

Pokud si představíme teoretickou situaci, že by lékař dorazil k nehodě, začal by zraněného nejdříve šacovat a potom zjistil, že na záchranu už je pozdě, lékař by mohl být navíc trestně odpovědný za trestný čin neposkytnutí pomoci.

Dříve vyslovené přání je tedy nejlépe nosit neustále u sebe, na snadno dostupném (a objevitelném) místě, poté se stává právně závazným.

I pokud budete nosit dokument s přáním s ověřenými podpisy, lékař si musí být s velmi velkou mírou pravděpodobnosti jist, že není pochyb o pravosti tohoto dokumentu, jinak jím není nijak vázán. Pokud však není o pravdivosti pochybnost, je právně závazný a musí být respektován.

Co se týče odpovědnosti lékaře. Lékař může být za nedodržení potrestán Českou lékařskou komorou, na základě stížnosti a v úvahu by připadal také postih u civilního soudu, jelikož by se jednalo o zásah do Vašich osobnostních práv, a za jen byste mohl co by kompenzaci požadovat omluvu, případně i finanční zadostiučinění.

Vaše Férová nemocnice

9.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS