Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyvolání porodu ve 40. týdnu u rodičky s těhotenskou cukrovkou

Dobrý den,
pozítří budu přesně 40+0 týden těhotenství (jdu ráno na monitor do porodnice) a v porodnici (při první návštěvě) mi bylo vysvětleno, že si mě tam nechají, ať s tím počítám a že mi budou muset porod začít vyvolávat. Po vyšetření OGTT mi byla potvrzena těhotenská cukrovka (zvýšená hodnota po hodině). Pravidelně navštěvuji diabetologickou poradnu, kde jsou s výsledky hladiny cukru v krvi spokojeni (mám pouze dietu). Žádné jiné problémy ani komplikace nemám. Na prvních ultrazvucích bylo miminko navíc o necelý týden menší, takže výpočet termínu porodu je podle mě také na vodě... Zajímalo by mě, jestli existuje jasný důvod (nejen mohlo by se stát...), proč to musí být přesně v termínu a ani o trochu později, jak se proti nátlaku lékařů bránit (nechcete přece ublížit dítěti apod.) a jestli hrozí nějaké komplikace, dají se častějšími vyšetřeními nebo kontrolami podchytit? Moc děkuji za odpověď

wosk

Odpověď:

Dobrý den,

důvody k vyvolávání porodu mohou být různé - např. váha a velikost dítěte, to, zda je porod první nebo již několikátý, stav rodičky atd. Je třeba podotknout, že komplikace u porodu hrozí vždycky - člověk není stroj a i při nejvyšší opatrnosti a nejkvalitnější lékařské péči se může stát něco neočekávaného. U rodiček s diabetes bývá plod celkově větší, a proto není vhodné porod zbytečně odkládat - je pravděpodobné, že by byl zvolen porod císařským řezem, aby se předešlo zlomeninám ramínek u velkého plodu a poranění matky.

Porodem v termínu se označuje porod mezi 38. a 42. týdnem. Jestliže jste tedy ve 40. týdnu, máte ještě dva týdny, během kterých může porod zákonně proběhnout. Ve 43. týdnu se již porod stává rizikovým a může významně ohrozit život dítěte. Vyvolání porodu máte možnost odmítnout, budete pravděpodobně ale povinna též podepsat reverz, kterým se lékař zprostí odpovědnosti za následky vyvolané vaším rozhodnutím.

Doporučujeme se pokusit domluvit s lékařem, který má porod na starosti a se kterým také můžete sjednat častější vyšteření. Z lékařské praxe ale vyplývá, že na vyšetření budete v každém případě zvána alespoň jednou za týden.

Vzhledem k tomu, že jsme právní a nikoli lékařská poradna, doporučujeme se pro bližší lékařské informace obracet na vašeho lékaře, resp. na diabetologickou poradnu, již navštěvujete.

Vaše Férová nemocnice

 

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS