Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volba léčby u dětského pacienta

Dobry den,

 žádám o radu. Diagnostikovali nám u syna cystickou fibrózu. Prospívá nám. Komplikace nemá, jen při posledním testu mu byl zjištěn zcela ojedinělý výskyt bakterie pseudomonas. Paní doktorka si stoji za léčbou antibiotiky do žíly po dobu 14 dnu. Alternativní způsob léčby nám byl zamítnut, s tím že pokud chceme léčitele, tak se s námi paní doktorka rozloučí a ještě nám vyhrožuje orgánem sociálně-právní ochrany dětí za odmítnuti antibiotik, ale my nemáme příznaky nemoci.

Doplňující dotaz:

Pokud přijmeme antibiotika, máme právo být ošetřeni u nás v nemocnici? Nejde přece o akutní stav jen o přeléčení. Nemusíme přece jezdit 200 km daleko od domova. Antibiotika by nám přeposlali i kam do Krumlova. Léčba je nákladná a nechtějí ji u nás v nemocnici vzít, že se to proplácí jen ve specializovaných centrech. Takže pro nás je to ztracené? Musíme jet takovou dálku?

Děkuji za odpověď


 

PO

Odpověď:

Dobrý den,

 obecně platí, že můžete léčbu dítěte odmítnout, neboť zákon požaduje Váš souhlas. Na druhou stranu pokud má lékařka obavu, že by v případě nepodání antibiotik došlo k ohrožení života nebo zdraví dítěte, tak v takovém případě skutečně může podat stížnost k orgánu sociálně-právní ochrany dětí.  Pokud tento orgán nazná, že je zde možnost ohrožení zdraví dítěte, tak pak by mohl podat žádost soudu, aby vydal předběžné opatření. Tímto opatřením by soud mohl nahradit Váš souhlas a došlo by k dané léčbě

Ukončení péče

Rozloučit se s Vámi, tedy ukončit péči, může lékařka jen na základě zákonem stanovených důvodů. Ve vašem případě by přicházely v úvahu dva důvody:

1)  úmyslné a soustavné nedodržování navržené individuální léčby - prakticky to znamená, že byste dlouhodobě odmítali její navrženou léčbu

2)pacient přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb - toto se týká například situace, kdybyste lékařku přestali úplně navštěvovat.

Podle našeho názoru není za těchto okolností dán důvod k ukončení vaší péče ze strany lékařsky na základě žádného z výše uvedených důvodů.

Na druhou stranu musíte pochopit, že lékařka je povinna nabídnout adekvátní léčbu vzhledem ke stavu dítěte. Cystická fibróza je vážné onemocnění, takže je na místě opatrnost lékařky. Pokud by lékařka v léčbě pochybila, tak jí hrozí negativní následky.

Proto Vám doporučujeme vše ještě jednou prodiskutovat s lékařkou. Požádejte ji o bližší vysvětlení nálezu z provedeného testu. Pokud s lékařkou nebude spokojeni, tak máte právo přejít k jinému dětskému lékaři.

K doplňujícímu dotazu

Obáváme se, že skutečně budete muset navštívit specializované centrum pro léčbu cystické fibrózy. Tato centra mají s pojišťovnami smlouvy na speciální léčbu, a proto pravděpodobně nemůže nemocnice Vašem okolí tuto léčbu poskytnout. Pokud chcete znát přesný důvod odmítnutí v nemocnici. Tak můžete danou nemocnici požádat o písemné sdělení důvodů odmítnutí přijetí Vašeho dítěte do péče.

Dále můžete zkusit napsat vaší zdravotní pojišťovně a zeptat na danou problematiku. Nicméně než dostanete odpověď, tak budete muset pravděpodobně podstoupit danou léčbu ve vzdáleném specializovaném centru.

Vaše Férová nemocnice

8.12.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS