Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení těhotenství přes nesouhlas lékaře

Dobrý den, jsem ve 35. týdnu těhotenství a mám vážné zdravotní problémy. Porod má být veden císařským řezem. Dnes jsem narazila na primáře, který o termínech rozhoduje a ten mi arogatním způsobem řekl, že o mě nejde, že jde o miminko a že ho moje problémy nezajímají.
Ráda bych co nejrychleji věděla na co mám jako rodička právo, zda mohu trvat na předčasném ukončení těhotenství a lékař ho má respektovat? Děkuji předem za rychlou odpověď

Market Š.

Odpověď:

Dobrý den,

máte právo na výběr lékaře nebo zdravotnického zařízení. Nejste-li spokojena s přístupem lékaře, nejjednodušší volbou může být změna zdravotnického zařízení, dále pak můžete podat na lékaře stížnost, podrobnější informace můžete nalézt zde.

Lékař nicméně nemá povinnost provést výkon, který dle jeho názoru vede k ohrožení zdraví buď vašeho nebo dítěte. Pokud by výkon provedl proti svému přesvědčení a ohrozil by tím život či zdraví váš nebo dítěte, vystavuje se riziku, že ho později budete žalovat nebo na něj podáte trestní oznámení.

Máte však právo odmítnout provedení výkonu. Přes tento nesouhlas je možné výkon provést pouze v případě, že jde o záchranu vašeho života nebo zdraví.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS