Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení léčby dítěte na základě negativního reversu

Dobrý den,

zajímalo by mě zda je možné odejít po podepsání negativního reversu s dítětem (ne novorozencem) do domácího ošetřování? Dítě nebylo v ohrožení života, žilní léčba byla ukončena a převedena na ústí. Péči okamžitě převzal ošetřující pediatr. Je možné v tomto případě vyhrožovat (popřípadě i skutečně nahlásit - vyšetřovat) rodičům odborem péče o dítě - odebráním dítěte a podáním trestního oznámení?
Předem děkuji za odpověď.

Agnes

Odpověď:

Dobrý den,

Jestli dítě nebylo v ohrožení života, můžete s ním po podepsání reversu odejít a neděláte tím nic protiprávního. Pokud má ovšem lékař obavy, že je odchodem do domácího ošetřování ohrožen život dítěte, může informovat orgán sociálně-právní ochrany dětí o tom, že podle jeho názoru rodiče neplní svou povinnost řádně o dítě pečovat. V případe zjištění neplnění povinností péče o dítě by pak mohl rozhodovat soud o případném omezení rodičovské odpovědnosti (tedy v krajních případech i o odebrání dítěte), to by se ale muselo jednat o skutečně závažné porušení, k jemuž podle všeho ve vašem případě nedošlo - byly dodrženy všechny nezbytné postupy a právoplatně jste podepsali revers. Trestněprávní odpovědnost by neměla v tomto případě vůbec přicházet v úvahu. Další informace na téma souhlas s péčí u dítěte můžete nalézt na našich stránkách zde.

Nemusíte se teda obávat, ve vašem případe by tedy dle našeho názoru nemělo dojít k nežádoucím následkům, i když je úplně vyloučit nelze.

Vaše Férová nemocnice.

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS