Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Testování nezletilých na infekční nemoci v kontaktním centru

Dobrý den,
pracuji v kontaktním centru pro drogově závislé a před nedávnem kolegyně vznesla dotaz na problematiku screeningového testování u mladistvých. Ráda bych se zeptala, zda Vaše odpověď platí i u testů orientačních, kdy je výsledek "reaktivní", nikoli pozitivní a je zde nutné další konfirmační vyšetření.

http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/deti-a-rodice-porod-28/n-souhlas-s-testo-2152.html

Předem děkuji za odpověď.

Ilona

Odpověď:

Dobrý den, 

tato odpověď platí i v tomto případě. Nezletilý stejně tak může dát souhlas s testováním bez dalšího souhlasu zákonného zástupce. Informace zákonným zástupcům se poskytuje až v případě, že je výsledek pozitivní, či o tuto informaci požádají. Do budoucna však bude s tímto problém, až dojde k platnosti a účinnosti nového zákona o zdravotních službách. Informace a připomínky k němu naleznete taktéž ve vámi odkazovaném dotazu. 

Z dokumentu Ligy lidských práv (Připomínky k zákonu o zdravotních službách a zákonu o specifických zdravotních službách)Navrhovaná úprava, opomíjí faktickou způsobilost nezletilých k udělování souhlasu se zdravotními službami je v rozporu s Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, která stanoví, že s narůstajícím věkem a stupněm vyspělosti nezletilého se zvyšuje závaznost jeho názoru. Z Úmluvy a rovněž z Vysvětlující zprávy k Úmluvě vyplývá, že sám nezletilý může dávat souhlas s navrhovanými zdravotními službami, zejména jedná-li se o nezletilého blízkého věku zletilosti a o zdravotní služby, které pravděpodobně podstatným  způsobem negativně neovlivní jeho další zdravotní stav nebo kvalitu života. Návrh zákon rovněž odporuje Úmluvě o právech dítěte, podle které musí být názor nezletilého respektován v závislosti na jeho věku a vyspělosti. (tyto připomínky platí stejně tak pro schválený zákon)

Do budoucna tedy bude nutné počkat jak budou ustanovení tohoto zákona v praxi vykládána.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS