Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Skončení pracovního poměru na dobu určitou během neschopenky

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, mám smlouvu na dobu určitou, v srpnu mi končí smlouva, ale zjistila jsem, že jsem těhotná. Nastoupím na neschopenku, jak to bude dál? Jsem v nějaké ochranné lhůtě nebo se mi posledním srpnem ukončí prac. poměr i neschopenka a mám se jít zaregistrovat na ùřad práce, nebo mi nemocenská bude vyplácena do nástupu na mateřskou?

Děkuji.

Kellyy

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že je váš pracovní poměr sjednán na dobu určitou, nemá těhotenství vliv na jeho ukončení - váš pracovní poměr tedy skončí, i když budete těhotná. 

Na ukončení pracovního poměru nic nemění ani to, že z důvodu těhotenství jste a budete v dočasné pracovní neschopnosti. Zákon uvádí, že pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla v průběhu pracovního poměru, pokračuje i po jeho skončení, maximálně až do doby uplynutí tzv. podpůrčí doby. Dávka nemocenského vám tedy bude vyplácena i po skončení pracovního poměru. Více se můžete dočíst např. zde.

Co se týče vašeho nároku na peněžitou pomoc v mateřství, činí ochranná lhůta 180 kalendářních dní (jde o váš případ, kdy nemocenské pojištění zaniklo spolu se skončením pracovního poměru v průběhu těhotenství). Pokud vám tedy vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve lhůtě 180 kalendářních dní od skončení vašeho pracovního poměru, budete mít nárok i na tuto dávku.

Doporučujeme vám obrátit se po skončení pracovního poměru na úřad práce kvůli placení pojistného na veřejné zdravotní pojištění -  to za vás už nebude platit váš zaměstnavatel a zároveň ještě patrně nebudete pobírat peněžitý příspěvek v mateřství, kdy ho za vás hradí stát. Pokud se tedy nebudete registrovat jako uchazeč o zaměstnání, musela byste si pojistné hradit sama (pak se obraťte na svoji zdravotní pojišťovnu).

Děkujeme za odpověď

20.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS