Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rozhodnutí o způsobu porodu

Dobrý den,
prosím Vás mám velkou prosbu, jsem docela zoufalá. Měla jsem v plánu porodit své 3. dítě doma, bez zásahů. Miminko je však i nyní na konci 39. týdne těhotenství v poloze koncem pánevním (dále jen zkratka KP). Rození doma se má porodní asistentka vzhledem k poloze dítěte obává. Tudíž budu muset asi do nemocnice, ale i tak nesouhlasím s porodem rutiním postupem a s tzv. preventivními zásahy.

Dostala jsem od gynekoložky papír, označený jako Záznam o písemném souhlasu pacienta. Jde o pár základních informací k poloze KP, ale hlavně jsou zde 3 body se kteými mám souhlasit a vybrat jeden z nich.

První je spontánní porod KP, kde bych ale musela souhlasit s neustálým monitorováním dítěte. Každou hodinu by probíhalo vnitřní vyšetření, došlo by k nasazení oxytocinu, k preventivnímu nástřihu, bylo by nutné dodržet předepsanou polohu pro porod. Dále varianta zahrnuje i řízené tlačení lékařem, a že dítě přebírá po porodu pediatr. Já s těmito zásahy nesouhlasím, jsou proti mému přesvědčení a víře, že jde o dobro mého dítěte a podepsat to rozhodně nechci. Druhý bod je volba porodu císařským řezem, kterou plánovaně rozhodně nechci. 

Hlavně ale chtějí, abych podepsala, že jakékoli pochybení ze strany lékařů je v pořádku. Prý existuje riziko poranění močového měchýře, střev apod. Tímto bych přeci podepsala, že jsem si toho vědoma a dál bych neměla vůbec právo bránit  se jakémukoli pochybení ze strany lékaře. Přijde mi neuvěřitelné toto ode mě chtít podepsat.

Třetí bod se týká anuálního otáčení dítěte, to už se mě ale netýká, tudíž tuto možnost není třeba rozebírat. Chci se zeptat na to, zda jsem povinna něco takového lékařce a nemocnici podepsat? Vždyť tím přijdu o veškerá práva rozhodovat o sobě, mém dítěti, a i kdybych u porodu císařským řezem zemřela, pak by to bylo v pořádku. Nechápu že by toto chtít podepsat bylo v souladu se zákony a právy žen, nebo jak píšou pacientů. Poraďte prosím jak mám postupovat. Jediné co chci, je porodit mé dítě přirozeně, bezpečně a to i v poloze KP. Jsem z toho zoufalá.

Děkuji moc za odpověď. 

Ilona

Odpověď:

Dobrý den, 

na úvod bychom se Vám rádi omluvili za pozdní odpověď na Váš dotaz. Zpoždění bylo způsobeno především velkým množstvím dotazů, kterými je poradna nyní zahlcena. Snad Vám i přesto bude naše rada užitečná. 

Rozhodnutí o tom, jak Váš porod bude probíhat je pouze na Vás. Vzhledem k nutnosti rodit v nemocnici, kterou jste uznala, a také skrze danou polohu plodu, jsou však Vaše možnosti omezenější. Porody v nemocnicích probíhají dle stanovených postupů, které se samozřejmě individuálně upravují dle toho, jak se porod vyvíjí, ale v zásadě jsou to možnosti, které Vám byly v bodech předloženy ke zvážení. Rozhodnutí, jakým z navrhnutých způsobů bude probíhat porod ve Vaší situaci a při možnostech, které máte,  je pouze na Vašem uvážení. 

V informovaném souhlasu, který jste obdržela, jste poučována o charakteru poskytovaných služeb a možných rizicích s nimi souvisejícíh. Projevením souhlasu se nevzdáváte práva na nápravu situace (na odškodnění, možnosti podání stížnost atd.), pokud by došlo k pochybení člena personálu, případně celého týmu. Pouze souhlasíte s tím, že jste si vědoma vymezených rizik, ke kterým může dojít během porodu. Každá z vymezených možností sebou přináší určitá rizika, která se mohou a nemusí vyskytnout. Důležitý je však fakt, že mohou vzniknout bez ohledu na to, jaký lékař zákrok provádí, jak kvalitní zákrok je, kolik personálu je k dispozici atd. Mluvíme tedy pouze o rizicích, ke kterým by vzhledem ke komplikovanějšímu porodu, mohlo dojít.

Doporučujeme Vám konzultovat všechny Vaše dotazy s lékařem. Pouze odborník v porodnictví Vám může na základě nejen teoretických, ale i praktických zkušeností kvalitně poradit a doporučit Vám, co by mohlo být nejlepším řešením Vaší situace. A to na základě Vaší víry, tužeb a potřeb, které máte. 

V dotazu zmiňujete, že po Vás chtějí souhlas s tím, že by pochybení zdravotníků při zákroku bylo považováno za přijatelné. Pokud Vám byl předložen dokument, ve kterém je výslovně zmíněno, že se nemocnice (nebo jiný orgán/osoba) vzdává zodpověnosti za pochybení, ke kterému by mohlo dojít a které by bylo na jejich straně, pak je vhodné tuto situaci řešit stížností či jiným způsobem. Nemocniční zařízení ani jiné osoby nemohou zcizit Vaše přirozená práva, stejně tak se jich ani vy nemůžete podepsáním informovaného souhlasu vzdát. V takové situaci bychom Vám doporučili se na nás opět obrátit s již konkrétními informacemi. 

Vaše Férová nemocnice

19.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS