Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrace u gynekologa

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám gynekologické problémy a můj gynekolog mě ze začátku léčil a teď již tvrdí, že jsem zdravá. Neudělal mně ani kontrolní ultrazvuk, stěry apod. Podotýkám, že doposud jsem byla u něho spokojená. Obvodní lékařka po mě chce, aby to zhodnotil i jiný gynekolog. Dotaz zní – můžu jít k jinému gynekologovi, aniž bych se u něho registrovala, ale aby mě udělal kompletní gynekologické vyšetření? A když ano, to bych musela platit já a nebo stačí žádanka od obvodní lékařky? Nevím vůbec, jak to mám udělat. Děkuji

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

jako první věc bychom radili pokusit se dohodnout se svým stávajícím gynekologem na kontrolním ultrazvuku a dalších kontrolních vyšetřeních. Pokud by váš lékař i nadále tvrdil, že jste zdravá a odmítl kontrolní vyšetření provést, můžete požádat o konzultaci jiného lékaře.

Od 1. dubna 2012 má pacient dle zákona o zdravotních službách právo na konzultaci i u jiného lékaře, než u toho, který mu zdravotní služby poskytuje. Ke druhému lékaři byste si měla vzít výsledky testů, které vám váš lékař udělal. Dle zákona o zdravotních službách si kopii, nebo pro váš účel postačí výpis ze zdravotnické dokumentace, můžete sama pořídit u svého lékaře. Žádné doporučení od vašeho stávajícího lékaře ke konzultaci k jinému lékaři nepotřebujete. Stačí lékaři zavolat a již do telefonu zdůraznit, že by se jednalo pouze o konzultaci. Měla byste ovšem vědět, že lékař, ke kterému budete mít zájem ke konzultaci zajít, vás může z kapacitních důvodů odmítnout. Druhý lékař, ke kterému byste zašla na konzultaci pak dle svého uvážení a výsledcích vyšetření zapsaných ve vaší zdravotnické dokumentaci usoudí, zda je zapotřebí ještě dalších vyšetření či nikoliv.

Pokud by se jednalo o standardní gynekologické vyšetření, neměla byste jej platit. Uhradí je vaše zdravotní pojišťovna a to dle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jinak to bude s úhradou 30 Kč regulačního poplatku při návštěvě lékaře, při které bude provedeno klinické vyšetření - regulační poplatek zaplatí pacient.

Pokud i nadále nebudete spokojena se svým stávajícím gynekologem, máte právo přejít a tak změnit dle zákona o veřejném pojištění svého gynekologa. Váš stávající lékař je povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace (výpis ze zdravotnické dokumentace) potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče.

Vaše Férová nemocnice

30.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS