Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost rodiče u rok a půl starého dítěte v nemocnici

Dobrý den, dcera 17 měsíců 2x denně kojená má termín operace pupeční a tříselné kýly. V papírách mám uvedeno, že počítají s pobytem matky tak doufám, že vše bude v pořádku. Co by mě ale zajímalo. Jak je to s právem být neustále s dítětem. Na vašich stránkách jsem se dočetla, že je právo nepřetržitého kontaktu. Jak je to však v případě operace? Nerada bych se dočkala toho, že si pro dcerku příjdou na pokoj a řvoucí ji budou odvážet na sál a následně řvoucí přivážet. Dcera je na mě dost fixovaná. (Například i vlastní tetu či strýce, vzdálenou babičku či dědečka, když nevidí déle než 2 týdny tak za nimi nejde a trvá minimálně 2 hodiny než se ji podaří přesvědčit). Mám právo být neustále s ní? Asi může mít nemocnice problém s tím vzít mě na sál (což nechápu když u císeře přítomnost otce umožněna je), ale mohla bych požadovat být s ní do uspání a potom při následném probuzení? Nebo je to jen na dobré vůli nemocnice? Děkuji za vaši ochotu pomáhat.

Vjera

Odpověď:

Dobrý den,

na Váš případ dopadá zákon o zdravotních službách, z jehož § 28 zjistíme, že:

" pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce a to v souladu s vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb."

Realizace práva na přítomnost rodičů u malého dítěte v průběhu hospitalizace se může v jednotlivých nemocnicích lišit, ale vždy by oddělení rodiče od dítěte mělo být zdůvodněno, pokud zapátráme na internetu, zjistíme, že některé nemocnice nabízejí rodičům možnost být přítomni na sálu až do počátku působení anestezie. Vidíme, že technicky možné je vyjít rodičům vstříc.

Podrobně jsme se obdobné otázce, jsme se zejména z hlediska úhrady věnovali zde.

Doporučujeme Vám tedy komunikovat s nemocnicí a zjistit, zda na jejich pracovišti je takový postup možný a případně co mu brání, nedomníváme se, že by stačil nepodložený široký zákaz ve vnitřním řádu nemocnice, protože právo rodičů na kontakt s dítětem je natolik důležité, že jeho omezení přichází v úvahu jen v nezbytné míře. Pokud Vám nemocnice nevyjde vstříc a např. Vám násilím zabrání v doprovodu dítěte, můžete se sice následně domáhat zadostiučinění, ale reálného odčinění újmy z důvodu neopakovatelnosti události dosáhnout nejde. Doporučujeme proto tedy myslet na tuto možnou komplikaci již při výběru nemocnice a snažit se dosáhnout vstřícného řešení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS