Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přijetí do školky bez povinného očkování

Dobrý den,

rozhodli jsme se naši holčičku (2,5 roku) nenechat přeočkovat druhou dávkou MMR (ostatní očkování má). Nyní byla na odběrech, zda má protilátky, aby mohl doktor vystavit potvrzení pro školku. Nyní bych chtěl položit dva dotazy.

1. Pokud protilátky nevyjdou, je možnost nějakého potvrzení pro školku, aby ji přijmuli? Zdá se mi to značně diskriminační, aby byla kvůli tomu vyloučena z kolektivu, vzášť když u dítěte, které má kontraindikace, očkování nikdo nechce.

2. Pokud protilátky výjdou, prý budeme muset chodit pravidelně na odběry a bude se sledovat hladina protilátek. Vždyť u očkovaných dětí se také nesleduje a pokud bude mít protilátky, považuje se z hlediska zákona za očkovanou.


Děkuji za odpověď.

Vita

Odpověď:

Dobrý den, 

 

vzhledem k Vašemu postupu v dané věci jste pravděpodobně již seznámen s právní úpravou problematiky povinného očkování. Jen pro ujištění uvádím, že dle zákona o ochraně veřejného zdraví (258/2000 Sb. § 50) mohou předškolní zařízení příjmout pouze děti, které se podrobily stanoveným pravidelným očkováním. Existují pouze dvě zákonem vymezené vyjímky, kdy např. školka, jako předškolní zařízení, může příjmout dítě neočkované.

V prvním případě je nutné, aby bylo potvrzeno lékařem (imunologem), že je dítě vůči nákazám imunní, tj. že má potřebné protilátky, o což se nyní snažíte. Ve druhém případě musí být opět lékařsky potvrzeno, že má dítě vůči očkovacím látkám/očkovací látce trvalé kontraindikace. 

 

Pokud nebude test na protilátky Vašeho potomka pozitivní, tj. že nebude imunní a nebudou ani prokázány kontraindikace, pak školka takovéto dítě ze zákona nemůže do svého zařízení přijmout. 

Pokud test na protilátky potvrdí jejich přítomnost, pak bude Vaše dítě s potvrzením od imunologa do předškolního zařízení přijato. 

 

Celá problematika nepřijetí se týká pouze předškolních zařízení a zařízení pečující o děti do 3 let. Pokud se rozhodnete dítě neočkovat, pak nebude splňovat zákonné podmínky pro přijetí do předškolního zařízení a nebude tedy přijato do školky. Následně budete muset zajistit jeho péči jiným způsobem. Co se  týče přijímání neočkovaných dětí do školních zařízení, pak zde již toto omezení není a děti jsou přijímány bez ohledu na to, zda se pravidelným očkováním podrobily, či nikoli. Problémy mohou vyvstat až např. při rozhodování o účasti dítěte na škole v přírodě či na zotavovací akci.

 

Problematiku neočkování dětí předškolního věku řešil i Nejvyšší správní soud (odkaz na rozsudek zde), který poukázal na to, že existují i jiné oprávněné důvody neočkování dítěte. Tyto důvody mají plynout především ze závažných a důležitých zájmů rodičů (náboženské přesvědčení atd.), jejich uznání je však velmi nejisté. Soud v tomto případě potvrdil povinnost rodičů zaplatit pokutu udělenou Krajskou hygienickou stanicí kvůli neočkování svého potomka. 

O problematice se můžete více dozvědět v již zodpovězených dotazech poradny zde. V odkaze zde se můžete dočíst o právních a dalších možnostech řešení Vaší situace.

 

Vaše Férová nemocnice

 

 

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS