Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz do jiné nemocnice bez souhlasu pacienta

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na to, zda-li může lékař požadovat převoz z motolské nemocnice do nemocnice okresní. Otec byl přijat v listopadu 2016 na ortopedické oddělení motolské nemocnice. Nastaly komplikace, které po pěti měsících vyvrcholily převezením otce na ARO a posléze na metabolickou jednotku. Dnes mu na metabolické jednotce oznámil lékař, že ho nechá převézt do nemocnice okresní (20 km od místa trvalého pobytu), s tím však nesouhlasíme z důvodu nedůvěry v tuto nemocnici. Otec je chronicky nemocný člověk, kterému právě proto byla doporučena nemocnice v Motole. Má lékař právo požadovat souhlas s převozem? Dokonce mu sdělil, aby tedy podepsal reverz a šel domů, když nechce do okresní, prý ho nemá z metabolické jednotky v Motole kam přeložit. Jsem přesvědčena, že každý má právo na výběr lékaře a zdrav. zařízení. Nejedná se ani o případ, kdy by otec narušoval léč.postupy, řád...apod.Jak se mohu bránit převozu do okresní nemocnice, které nedůvěřuji díky negat.zkušenostem. Děkuji moc za brzkou odpověď!!

JV

Odpověď:

Dobrý den,

lékař může péči o pacienta ukončit je ze zákonem stanovených důvodů, viz § 48 odst. 2 zákona o zdravotních službách zde. Na vámi popsaný případ nedopadá žádný ze zákoných důvodů. Zdravotnické zařízení, které je pacientovi schopné poskytovat péči, kterou tento pacient potřebuje, ho nemůže předat jinému poskytovateli zdravotních služeb bez souhlasu pacienta.

Doporučujeme tedy Vašemu otci (případně Vám pokud Vás otec např. zplnomocnil) sdělit lékařům, že s přeložením nesouhlasíte a upozornit je na uvedené ustanovení zákona a dále jim sdělit, že mají povinnost Vám písemně sdělit důvody přeložení, čímž by se přiznali k protiprávnímu jednání.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS