Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na vyšetření po odmítnutí navržené léčby

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, jak postupovat - manžel CA konečníku. Stručně - 4/2013 -  6-7/2013 proběhla onkologická léčba. Pacient nebyl informován o průběhu celé léčby, včetně konečného řešení (totální amputace). Po ukončení onko+radio léčby, byl odeslán k operativnímu výkonu. Na vlastní žádost proběhla konzultace s jiným pracovištěm, kde byl plně informován a dostal na výběr 2 možnosti. Doozářit nebo operace. Vybráno bylo doozáření. Tento zákrok z technických důvodů však lze pouze na pracovišti, kde bylo zahájeno původně. Zde však doozáření nejprve protahovali, až zamítli. Nekomentuji. V této chvíli, kdy se rozhoduje o bytí a kvalitě dalšího života, žádá odložení a kontrolní vyšetření (v případě zmenšení nádoru, nemusí být zákrok tak razantní, naopak v případě zhoršení by přispělo k rychlému rozhodnutí). Nyní je předán zpět do péče praktického lékaře, který také kontrolní vyšetření a jeho přístup je velmi jemně napsáno - necitlivý. Má pacient právo vůbec být vyšetřen, byť odmítá "běžný postup"?

RAK

Odpověď:

Dobrý den,

ano, máte právo na vyšetření. Váš manžel má právo rozhodnout se, jakou konkrétní metodu léčby si zvolí. Stejně tak má Váš manžel právo léčbu ukončit, respektive neposkytnout informovaný souhlas s další léčbou a žádat o ošetření na jiném pracovišti, v jakékoliv nemocnici či zdravotnickém středisku v ČR.

Vaše rozhnodnutí nemá vliv na vaše další kroky v léčbě a máte stejná práva jako jiní pacienti i právo na informace o vašem zdravotním stavu i další vyšetření.

Lékař se v této situaci musí řídit přáním pacienta, neboť se nejedná o neodkladné úkony a váš manžel je schopen o svém zdraví plně rozhodovat. Lékaři tak mohou provést pouze ta vyšetření a tu léčbu, ke kterým dostane od pacienta souhlas. Mezi práva pacienta patří i svoboda volby léčby a toho, kdo mu ji poskytne.  Lékaři jsou povinni jednat eticky a respektovat přání pacienta, to jak ze zákona, tak dle předpisů České lékařské komory, která je sdružuje.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS