Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na anestezii

Dobrý den,

už od malička mám hroznou fobii ze zubařů, vrtaček "špárání" někoho cizího v mé puse a hlavně bolesti. Tuto fobii mi způsobují špatné vzpomínky na bolest týkající se vrtání, trhání a jiné. Budu zcela upřímná, já si na to sedadlo nesednu, nedonutí mě.. nemůžu si tam prostě sednout.. A s tím, že si opravdu nesednu, jsem si naprosto jistá. Problémy se zuby mám velké a také jsem se často zubaři vyhýbala, nicméně.. je na čase tam jít. Jenomže, ráda bych věděla, zda-li si můžu zažádat o umrtvení nebo o celkovou anestezii? Vážně mám strašný strach a už v minulosti jsem odháněla zubaře od sebe. Někde jsem četla, že umrtvení se lékaři vyhýbají a proto je lepší být u soukromého doktora. Ale proč? Neměli bychom mít právo si to vyžádat i my? Jak znám svou lékařku, ona umrtvovací injekci nebo podobně určitě zamítne a proto tam nechci jít ... ale musím.

S pozdravem,

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

na základě ustanovení § 11 písm. b.) zákona o veřejném zdravotním pojištění máte, právo na volbu lékaře, toto právo není u zubařů nijak omezeno a můžete tedy hledat zubaře, který Vám vyjde vstříc s Vašimi požadavky. Dle "Seznamu zdravotních výkonů z veřejného zdravotního pojištění nehrazených nebo hrazených jen za určitých podmínek" je lokální anestezie hrazená ze zdravotního pojištění, pokud se nejedná o specifický typ anestezie tzv. intraligamentární. Zubař po Vás tedy nemá za anestezii vyžadovat platbu, ani Vám ji odpírat.

Zdravotní služba, kterou je i péče zubního lékaře, Vám může být poskytnuta pouze s Vaším souhlasem, nemusíte se tedy bát, že by Vám lékařka dělala něco jiného, než na čem se předem dohodnete, dohodněte se s ní tedy předem, že vám anestezii poskytne. Možnost odvolat souhlas s poskytnutím zdravotní služby, máte dle § 34 odst. 4 zákona o zdravotních službách až do okamžiku, kdy bude započato s prováděním zdravotního výkonu a u zubaře v drtivém množství případů i po té, protože přerušení tohoto výkonu nepředstavuje bezprostření ohrožení života.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

10.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS