Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právní úprava souhlasu zákonných zástupců se zdravotními úkony na nezletilém

Dobrý den,
mám trochu zmatek v informacích zjistila jsem, že mládež do 18 let musí chodit k lékaři v doprovodu zákonného zástupce (od 1. dubna 2012 myslím), nebo u lékaře alespoň podepsat, že souhlasí, že k lékaři bude dítě docházet. Bez souhlasu rodiče dítě nevyšetří. To tedy platí i pro oddělení gynekologie. Jenomže v zákoně o interrupcích je, že od 16 do 18 let, bude interrupce dívce provedena bez souhlasu zákonného zástupce a po zákroku mu to bude oznámeno. Můžu se zeptat, jak to na gynekologii tedy chodí? jestli je tam nějaká výjimka?
Moc děkuji za odpověď

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

právní úprava v zákoně o zdravotních službách ohledně souhlasů zákonného zástupce s ošetřením nezletilého byla v rozporu právě s ustanoveními o interrupcích nebo také občanského zákoníku. Dobrá zpráva je, že se nám podařilo prosadit novelu, která tento problém odstraňuje. Prezident tuto novelu podepsal a od 14. března 2013 je v účinnosti nové znění ustanovení o poskytování zdravotních služeb nezletilému pacientovi.

Nyní je možné provádět zdravotní úkony na základě souhlasu nezletilého, jestliže je provedení takového úkonu přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku. To znamená stejně jako upravuje občanský zákoník způsobilost k právním úkonům.

Poskytnutí zdravotních služeb na základě souhlasu nezletilého pacienta ovšem nebrání tomu, aby ošetřující zdravotnický pracovník podal zákonnému zástupci informaci o poskytnutých zdravotních službách nebo zdravotním stavu nezletilého pacienta.

V případě interrupce bude tedy zákrok proveden, dá-li k němu souhlas nezletilá osoba, ale lékař může provedení tohoto zákroku na nezletilé oznámit jejímu zákonnému zástupci.

Vaše Férová nemocnice

15.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS