Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pravděpodobnost hospitalizace při duševním onemocnění

Dobrý den,

po zhruba pěti letech léčby jsem nedávno zjistil diagnózu - paranoidní schizofrenie, těžká forma. Nedávno jsem přestal brát léky a cítím se mnohem lépe. Řekl jsem své lékařce, že jsem schopný jít do práce, ale ona s mým názorem nesouhlasila. Mám obavu z toho, abych nebyl držen v ústavu. Chtěl bych se zeptat, jak mám právně postupovat.  Děkuji

Fuc..man

Odpověď:

Dobrý den,

život s Vaší chorobou jistě není jednoduchý, ale zákon naštěstí v tomto případě poskytuje pacientům s duševní chorobou poměrně velkou míru ochrany. Bojíte se, abyste nebyl držen ve zdravotnickém zařízení, což je pochopitelné. Pacienta lze umístit do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu, pokud ohrožuje bezprostředně sebe a své okolí a jeví známky duševní poruchy. Duševní poruchou se rozumí i Vaše diagnóza, tedy těžká forma schizofrenie. Samotná existence duševní poruchy ještě není důvod k hospitalizaci, zároveň musí být splněna podmínka, aby pacient ohrožoval buď sebe, nebo svoje okolí. Podle Vašeho tvrzení se cítíte být v dobré kondici, nemusíte se tedy nedobrovolné hospitalizace obávat.

V případě, že je osoba nedobrovolně hospitalizována, musí zdravotnické zařízení, v němž je tato osoba umístěna, podat návrh na zahájení řízení před soudem. Zdravotnické zařízení však povinnost oznámit nedobrovolnou hospitalizaci nemá, pokud dodatečně ve lhůtě 24 hodin udělíte svůj písemný souhlas. Toto řízení před soudem slouží k tomu, aby soud náležitě přezkoumal, jestli je k nedobrovolné hospitalizaci důvod. Pokud by zdravotnické zařízení tuto skutečnost neohlásilo, máte nárok toto řízení zahájit Vy nebo Váš zákonný zástupce. Pro řízení před soudem si můžete zvolit zástupce nebo Vám soud ustanoví advokáta, který je povinen Vás kontaktovat. Vámi zvoleným zástupcem může být i rodinný příslušník nebo Váš kamarád.

Soud má povinnost prošetřit důvody, proč je pacient vzat do léčení. Musí vyslechnout ošetřující lékaře a stejně tak má povinnost vyslechnout i Vás. Proti rozhodnutí soudu se můžete také odvolat. Jestliže by soud rozhodl, že Vaše hospitalizace je přípustná po určitou dobu, můžete před uplynutím této doby požádat soud o nové vyšetření a propuštění. V tomto řízení nemá soud povinnost Vám doručit rozhodnutí uvádějící důvody Vaší hospitalizace.

Dále bychom Vám poradili, aby v případě, že nebudete spokojen se svojí lékařkou či psychiatrem, jste vyhledal takového, který bude vstřícný Vašim potřebám a bude s Vámi jednat profesionálně. Zkuste dát na doporučení přátel.

Vaše Férová nemocnice

13.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS