Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

poskytované služby v těhotenství

Dobrý den,

mohu se prosím zeptat, zda-li se mnou musí gynekoložka konzultovat veškerá vyšetření, která mě v těhotenství čekají? Příklad- byla jsem odeslána na triple testy a prý jsem mohla odmítnout. Já vím že nejsem nejmladší, je mi 38 a mám první miminko, ale taky nejsem stará. Jen bych ráda věděla, zda-li nezapomíná dodávat otázku, zda-li s tím a tím vyšetřením souhlasím.
A také bych věděla, zda-li musím poslouchat při vyšetření urážky ohledně mého věku a mé váhy, vždy po odchodu poslouchám - vzhledem k vašemu věku a silné postavě, já pak jen brečím. Nevím, co je tohle za dobu, ale mám také nějaké právo?

Děkuji moc za odpověď

sarka

Odpověď:

Dobrý den,

 o každém zákroku nebo vyšetření máte být informována. Má Vám být vysvětleno, proč se dané vyšetření dělá, jak probíhá, případně další podrobnosti. A samozřejmě platí, že s vyšetřením musíte souhlasit. Léčba bez souhlasu pacienta je jen za omezených podmínek stanovených přímo zákonem (typicky v případě, že je potřeba poskytnout neodkladnou léčbu k záchraně života). Proto ve Vašem případě platí, že máte právo být o všem informována a máte právo vyšetření odmítnout. Více podrobností můžete nalézt zde.

Co se týče možných urážek, tak lékaři se k pacientům musejí chovat podle lékařské etiky, tedy zajisté bez urážek. Chápeme Vaše pobouření, nicméně si myslíme, že lékař danou poznámkou neměl v úmyslu Vás nikterak urazit. Věk a tělesná konstituce mohou mít vliv na těhotenství, což je pravděpodobně důvod, proč se o nich lékař zmiňoval, i když nezvolil právě nejlepší vyjádření, čímž se Vás dotkl. Pokud by se situace opakovala, slušně lékaře upozorněte, že jsou Vám takováto vyjádření nepříjemná a on Vám nepochybně vyhoví a přestane se o tom zmiňovat. I v souvislosti s Vaším prvním dotazem, bychom Vám poradili zlepšit komunikaci mezi lékařem a Vámi, neboť tak se dá vyřešit většina těchto problémů.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

7.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS