Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Opakované odložení operace

Dobrý den, rok čekám na operaci kyčle. Naposledy mi slíbili, že v zimě 2012 mě odoperují, je březen a slíbili, že v červnu. Neschopenku budu mít v květnu rok, tak mi moje lékařka doporučila žádost o invaildní důchod na rok, po uzdravení bych se vrátil do práce. Posudková lékařka mi však důchod zamítla, že mám postižený jen jeden kyčel, po operaci ho prý také nedostanu. Doporučila mi, abych šel co nejdříve do práce, beru prášky proti bolesti, pajdám se chvíli a musím si odpočinout, co bych v práci dělal (dělám fyzickou práci) nevím, asi by mě ihned propustili. Mám šanci při odvolání, je jiná možnost jak nezůstat bez peněz. Moje lékařka mě neuschopnila a budu marodit do 15.5. 2012. Poradíte, co v mém případě dělat? Podotýkám, že jsem si celých 55 let platil zdravotní a marodil za ty roky zřídka a teď když bych očekával pomoc, mi bylo v překladu řečeno, že mám ještě jednu nohu a ať to nezkouším s invalidním důchodem ani po operaci a rychle jdu do práce a neotravuji.

Honza

Odpověď:

Dobrý den,

jedním z práv, které jako pacient máte, je výběr lékaře nebo zdravotnického zařízení. Doporučujeme vám tedy využít nejdříve tuto variantu jak dosáhnout požadovaného výsledku, která je v dané situaci nejrychlejší.

Nejste-li tedy spokojen s přístupem lékaře či zdravotnického zařízení, máte jednak možnost zvolit si zařízení jiné a dále na něj podat stížnost. Bližší informace k tomu kam můžete stížnost podat a jakou formou naleznete zde.

Invalidní důchod je možné přiznat, pokud z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles pracovní schopnosti o nejméně 35 %.

Jako osoba práce neschopná však dostáváte nemocenské dávky, které by přiznáním invalidního důchodu dále nebyly vypláceny. Nemocenská dávka se vyplácí ve výši 60 % průměrného výdělku, invalidní důchod začíná na 9 %.

Nemocenskou dávku můžete pobírat 380 dní ode dne vzniku pracovní neschopnosti, poté můžete požádat o prodloužení výplaty nemocenského až na dalších 350 dní, které se přiznává vždy na 3 měsíce. O prodloužení je tedy třeba žádat opakovaně.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS