Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odstoupení z dlouhodobé léčby

Dobrý den.
Prosím o radu pro svou přítelkyni. Je dlouhodobě nemocná s nádorem na mozku. Léta se léčí alternativní metodou, jelikož odmítá operaci i chemoterapii. S touto metodou nadále nechce pokračovat a do nemocnice již dále nechce docházet. Problém je v tom, že se bojí, pokud odmítne dále docházet, že jí pak nemocnice, či oddělení odmítne příjmout v případě, že by ona potřebovala dohled, ošetření při potížích, záchvatech, které se někdy naskytnou.
Má možnost odstoupit z takové léčby a přestat docházet do nemocnice? Je její strach oprávěný a hrozí, že jí odmítnou při naléhavé situaci? Opravdu moc vám děkuji za odpověď!

David R.

Odpověď:

Dobrý den,

každý pacient má právo rozhodnout se, jakou konkrétní metodu léčby si zvolí. Stejně tak má pacient právo léčbu ukončit, respektive neposkytnout informovaný souhlas s další léčbou. Před tímto rozhodnutím doporučujeme případné následky ukončení léčby prodiskutovat s ošetřujícím lékařem.

Pokud by se naskytly určité komplikace a Vaše přítelkyně by potřebovala akutní lékařskou péči, lékař je povinen vždy potřebnou péči poskytnout. Nemá tedy vliv to, že již dříve Vaše přítelkyně určitou péči odmítla. Takové předchozí rozhodnutí o nesouhlasu s léčbou nemá účinky pro budoucí potřebu léčby.

Pacientovi lze poskytnout neodkladnou péči bez jeho souhlasu pouze v případě, kdy není sám schopen vyslovit tento souhlas. Pokud by si Vaše přítelkyně chtěla pro tyto situace (např. bude mít záchvat a nebude schopná vyslovit souhlas apod.) zajistit určitý způsob léčby, lze to vyjádřit písemně formou tzv. "dříve vyslověného přání", jímž pacient vyjádří dopředu své rámcové představy o způsobu léčby, případně nesouhlas s určitým postupem a podobně. Takové dříve vyslovené přání by měl lékař zásadně respektovat, pokud se dá předpokládat, že by se takové rozhodnutí pacienta v daných podmínkách nezměnilo. Toto přání můžete později kdykoli změnit.

Vaše Férová nemocnice

23.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS