Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí resuscitace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost odmítnutí resuscitace. V jakých případech lze odmítnout? Je nutný nějaký notářem ověřený dokument? A existuje registr osob, odmítajících resuscitaci?

Odpověď:

Dobrý den,

současná česká právní úprava bohužel dříve vyslovené přání pacienta a jeho případnou závaznost pro lékaře nijak neupravuje. Liga lidských práv se ale zejména s poukazem na článek 9 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně, kterou Česká republika ratifikovala, delší dobu zasazuje a domnívá se, že by dříve vyslovená přání pacienta měla být respektována, pokud to situace umožňuje. Samozřejmě ale existují i situace, ve kterých dříve vyslovené přání pacienta lékaři nemohou respektovat (například pokud by pacient požadoval po lékaři protiprávní jednání, od vyslovení přání uplynula dlouhá doba a lékařská věda od té doby pokročila, apod.). Přání nebýt resuscitován spadá z právního i etického pohledu mezi velmi sporná přání.

Z výše zmíněných důvodů se tedy nemůžete spolehnout na to, že Vaše přání bude lékaři respektováno. Aby ale byly šance na respektování přání co nejvyšší, doporučujeme Vám projevit přání (nejlépe ve spolupráci s lékařem) co nejpečlivějším a nejprůkaznějším způsobem. Vhodné je - přesně jak naznačujete ve svém dotazu - například sepsat své přání včetně konkrétních situací, ve kterých si nepřejete být resuscitována, tuto listinu opatřit notářsky ověřeným podpisem a nechat ji u osoby blízké, která ji v případě nutnosti předá lékařům.

Je také možné Vaše přání zapsat do zdravotnické dokumentace a opatřit jej Vaším podpisem, případně podpisem svědků. Tento postup přichází v úvahu například v případě dlouhodobého pobytu v nemocnici s výhledem na nepříznivý vývoj zdravotního stavu.

Žádný registr osob omítajících resuscitaci se u nás nevede.

Vaše Férová nemocnice

9.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS