Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí preventivní prohlídky

Dobrý den,

ráda bych vás požádala o radu.

Od letošního roku platí nová vyhláška ohledně preventivních prohlídek. Škola, ve které pracuji, uzavřela smlouvu se zařízením, které tyto prohlídky dělá. Tato vyhláška svým obsahem budí dojem, že byla vydána na zakázku firem zabývajících se preventivní lékařskou službou. To i přesto, že existuje systém preventivních prohlídek u praktických lékařů a praktický lékař je ten, kdo má o lidech přehled z hlediska jejich zdravotního stavu.

Do tohoto zdravotního zařízení jsem tedy došla a odmítla prohlídku na základě Úmluvy o lidských právech a biomedicíně:

„Článek 5
Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu
dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas.“

Paní doktorka se mě zeptala, jestli se náhodou neléčím u psychologa, když odmítám prohlídku a že ona má posoudit můj celkový zdravotní stav. Prohlídka u mé kolegyně probíhala následovně: změření tlaku, oťukání nervů na obličeji, prohlídka krku a promačkáni břicha. Po této „velmi důkladné“ prohlídce, jí bylo sděleno, že je naprosto zdravá. Ředitelka školy mě řekla, že jsem pro ni zdravotně nezpůsobilá, a že pokud tam nepůjdu, může mě propustit.

Beru to jako vydírání, že buď dostaneš razítko, anebo letíš. Uvědomuji si, že tato prohlídka je banální, ale jde mi o princip a nelogičnost celého postupu. Nemůžou mi vyhrožovat vyhazovem, když se legálně bráním. Úprava v této mezinárodní smlouvě je nadřazena všem vnitrostátním pramenům práva (ústavě, zákonům, vyhláškám, atd.).

Můžete mi prosím napsat váš odborný názor?

Moc vám děkuji.

MaKy

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, že úmluva, kterou ve svém dotaze citujete, Vám dává právo odmítnout kterýkoliv lékařský zákrok a tedy i tuto prohlídku. To ovšem nic nemění na tom, že zaměstnavatel je povinen zajistit, aby jste tuto prohlídku podstoupila a pokud ji odmítnete, stáváte se pro něj zdravotně nezpůsobilou. Musíte vzít v úvahu, že povinností zaměstnavatele je mimo jiné Vás nezařazovat k práci, kterou nejste způsobilá vykonávat. Chrání tak jak sebe, tak Vás, aby zde nevznikalo zbytečné riziko.

Podstatou úmluvy a Vašeho práva prohlídku odmítnout je, že Vám prohlídka nemůže být vnucena proti Vaší vůli, musíte však počítat s následky, které odmítnutí přináší. V případě, že tuto prohlídku odmítnete podstoupit, jedná se bohužel na Vaší straně o porušení pracovních povinností a skutečně Vám v takovém případě může hrozit výpověď.

Máte jistě pravdu v tom, že Váš praktický lékař má zřejmě nejlepší přehled o tom, jaký je Váš zdravotní stav. Je ale nutné si uvědomit, že i když o Vašem zdravotním stavu ví mnoho, o práci, kterou hodláte vykonávat, nemusí vědět vůbec nic. Právě to je podstatou této vyhlášky a zákona, který provádí. Zaměstnavatel zde uzavírá smlouvu s poskytovatelem pracovnělékařských služeb proto, aby Váš zdravotní stav mohl posoudit lékař informovaný o práci, kterou budete vykonávat a mohl tak Váš stav zhodnotit vzhledem k náročnosti této práce, jejím rizikům a zátěži, kterou budete podstupovat. K tomu praktický lékař pravděpodobně dostatečně způsobilý není.

Stejně tak je nutné si uvědomit, že i Váš zaměstnavatel zde má zájem na tom, abyste podstoupila vyšetření právě u tohoto specializovaného lékaře. Právě u tohoto lékaře, s kterým uzavřel smlouvu, si může být jistý, že je o Vaší práci dostatečně informován a tak může mít jistotu, že posudek, který o Vašem stavu vypracuje, bude Vaší práci odpovídat. Chrání tak vlastně nejen sebe, ale vlastně také Vás, aby Vás nepřiřadil na práci, pro kterou byste byla nezpůsobilá či dokonce by Vám taková práce mohla škodit na zdraví.

Zákon zde navíc stanoví povinnost takovou prohlídku pravidelně podstupovat a to právě u tohoto lékaře.  Posudek žádného jiného lékaře pro Vašeho zaměstnavatele není závazný. Můžete se svým zaměstnavatelem zkusit domluvit, zda by mu k posouzení Vaší způsobilosti nestačil posudek vypracovaný Vaším praktickým lékařem, Váš zaměstnavatel však nemám žádnou povinnost Vám vyhovět.

Vaše Férová nemocnice.

17.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS