Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí některých vyšetření

Dobrý den, ráda bych věděla, zda smí pacient odmítnout některá vyšetření při preventivní prohlídce u praktického lékaře. A i doporučení ke specialistům, např.kolonoskopii, vyšetření per rectum, gynekologickou prohlídku a podobně. Pokud se člověk nikde neléčí a jeho zdravotní stav je dobrý. Děkuji za odpověď.

alča

Odpověď:

Dobrý den,

obecně jako pacient máte právo rozhodovat o své tělesné a duševní integritě. Můžete tedy na preventivní prohlídce odmítnout vyšetření nebo doporučení ke specialistů. Ty nejsou nijak pro Vás závazná.

Je však nutné upozornit, že Váš praktický lékař může ukončit péči o Vás v případě, že vyslovíte nesouhlas s poskytováním veškerých zdravotních služeb, nebo také v případě, že přestanete poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb. Nicméně odmítnutí některých vyšetření v žádném případě není odmítnutím veškerých sociálních služeb.

Jiná by situace byla v případě pracovně lékařských prohlídek, kde by nepodrobení se určitým vyšetřením mohlo vést ke konstatování Vaší zdravotní nezpůsobilosti k výkonu povolání, což může být citelná sankce.

Ze zákona nijak nevyplývá, že byste byla povinna být vedena u registrujících lékařů, tedy u poskytovatele ambulantní péče v oboru všeobecné praktické lékařství, v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, v oboru zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví. Nemusí tudíž ani ke gynekologovi.

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS