Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odklad operace

Dobrý den,

lékaři odkládají operaci příbuzného pro špatnou funkci srdce. Takto ji odkládají již několik týdnů. Přestože někteří z nich sami řekli, že stav bude takto asi pořád stejný. Příbuzný si ale operaci již přeje, leží již více jak 3 měsíce a čeká. Je možné si operaci vynutit přes nesouhlas lékařů?


 

iva

Odpověď:

Dobrý den,

v první řadě má lékař povinnost řádně pacienta poučit o chystaném zákroku a provést tento zákrok jen na základě souhlasu pacienta. Pacient má naopak právo být informován a také jakýkoliv zákrok odmítnout. Druhou základní povinností lékaře je povinnost léčit, která je dána jeho profesí a etikou lékařského povolání. Naopak pacient má samozřejmě odpovídající právo být léčen.

Pacient ale nemá právo určovat lékaři, jakým způsobem jej bude léčit. Záleží totiž na lékaři, na jeho zkušenosti a úvaze, které postup\ uzná za nejvhodnější pro zdraví svého pacienta. V opačném případě by totiž pacienti mohli vynucovat na svých lékařích léky a operace, které jsou zbytečné a nevhodné, nebo dokonce v některých případech i zjevně škodlivé a ohrožující jejich život. Operaci si tedy vynutit nemůžete.

Bylo by vhodné, abyste celou věc konzultovali s lékařem, odborníkem na danou oblast, ke kterému máte důvěru. V naší poradně pracují pouze právníci a nemáme tak dostatečné zkušenosti a vzdělání, abychom posoudili, nakolik je postup lékařů ve Vaší věci vhodný a jak by tato předpokládaná léčba Vašemu příbuznému prospěla či nikoliv. Pokud se ale domnívá, že je postup lékařů špatný (například je toho názoru, že neadekvátně posoudili jeho stav a nadměrně tak jeho operaci odkládají), může na jejich jednání podat stížnost. Více o stížnostech se pak můžete dočíst v příslušné sekci našich internetových stránek.

Váš příbuzný má právo na zdravotnického zařízení a pokud se domnívá, že jinde by jej již ošetřili, může změnit nemocnici.

Vaše Férová nemocncie.

17.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS