Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování u dítěte s dvojím občanstvím

Dobrý den,

Zajímalo by mě, zda mohu odmítnout očkovat/doočkovat dítě a užít přitom argumentů dvojího občanství (zvláště když v zemi druhého občanství je očkování dobrovolné). Manžel je Brit a nesouhlasí s očkováním našeho dítěte a nechápe systém "povinného očkování" v ČR. Je přesvědčen, že vzhledem k tomu, že jeho dítě má zároveň i britské občanství, nevztahuje se na něj povinnost dítě očkovat.

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje k působnosti českého práva na občany. Současné právo vychází z principu teritoriální působnosti, tzn. zákony a jiné právní normy vydané v České republice působí na všechny, kdo se na jejím území nachází (tzn. má zde zejména trvalé bydliště). Už menší propojení působnosti českého práva je na státní občanství. Důležitější tedy je, kde se právě nacházíte – pokud trvale pobýváte v České republice, vztahují se na Vás i povinnosti týkající se očkování.

V rámci poradny odpovídáme velké množství dotazů směřujících k povinnosti očkování. Máte-li zájem se o této problematice více dozvědět, prostřednictvím klíčových slov můžete odpověď nalézt v poradně nebo v často kladených dotazech.

Vaše Férová nemocnice

14.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS