Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nespokojenost s výsledkem oční operace

Dobrý den, před rokem a půl jsem podstoupil operaci očí metodou LASIC ve Zlíně. Mé původní dioptrie byly po rozkapání kolem 9D na levém a 7D na pravém oku. Byly to plusové dioptrie. Před operací jsem samozřejmě musel podepsat všechny klinikou předložené papíry, měl jsem ovšem rozkapané oči, takže podmínky a souhlas s výsledkem operace mi musela přečíst sestra. Všechno jsem samozřejmě podepsal a těšil se na operaci, hlavně teda na výsledek operace. Po operaci se však nedostavil požadovaný výsledek. Dioptrie mi stáhli na 1,75D a 1,25D což by bylo pěkné, ale na úkor velkých defektů ve vidění světla (halo, glare), šerosleposti a proměnlivém vidění, které se mění každý den. Kvůli těmto problémům jsem přestal v noci řídit auto, protože absolutně nevidím proti rozmazaným světlům protijedoucích aut. Nedokážu si představit, že bych byl třeba řidič s povolání. Určitě bych přišel o zaměstnání vlivem nehody nebo něčeho podobného. Když mě po roce a půl došla trpělivost (na klinice pořád tvrdili ať vydržím, že se stav zlepší), zašel jsem za docentem, který mi operaci prováděl. Po horlivé konzultaci došel k závěru, že se mu podobný případ ještě nestal a jako poslední možné řešení předepsal kapky na noční vidění (kapky stáhnou zorničky a na určitou dobu zmiznou zmiňované efekty). Kapky mají ale životnost jenom 14 dní po otevření, takže tohle nebude asi to pravé řešení. Řekl mi ještě že efekty by mohly zmiznout v průběhu 10-15 let vlivem stárnutím oka a stáhnutím zorniček. Chci se tedy zeptat jestli postup lékaře, který šel do operace, která podle jeho slov byla nahraně byl správný. K čemu jsou mi malé dioptrie, když mám spoustu vedlejších efektů? Můžu podniknout nějaké právní kroky i přes to že jsem podepsal souhlas s výsledkem. Jediným mým argumentem je nejspíš jen to, že doktor dobrovolně šel do operace která byla na hraně. Musel tedy tušit že při takových dioptriích (ještě k tomu plusových) vzniknout takové defekty a pokazí mi oči nejspíš na celý život. Z mého hlediska operaci nikomu nedoporučuji, především ne dalekozrakým, kdy výsledek operace nemusí být podle Vašich představ. Děkuji za každou odpověď

Halo and Glare

Odpověď:

Dobrý den,

i pokud Vás lékař seznámil se všemi možnými následky, které mohou po operaci mohly nastat a Vy jste vyslovil informovaný souhlas, nezbavuje se tak odpovědnosti za zákrok. Této odpovědnosti se nemůže vzdát ani smlouvou o předvzetí rizika - souhlas s výsledkem zákroku.

Úplně nejdříve by bylo dobré vyžádat si veškerou dokumentaci ohledně operačního zákroku a nechat ji spolu s Vaším zdravotním stavem posoudit jiným očním specialistou. Ten Vám poskytne nezávislý posudek, zda operace proběhla de lege artis.

V prvé řadě si však s lékařem, který operaci provedl, zkuste promluvit a dohodnout se s ním například na určité finanční náhradě škody. Jestliže na tuto variantu nebude chtít lékař přistoupit, můžete zkusit mediaci, což je asi „nejjemnější“ řešení mimosoudních konfliktů. Více o mediaci se můžete dočíst zde.

Pokud by mediace nebyla možná (lékař by s Vámi situaci stále odmítal řešit), můžete podat stížnost proti špatně provedenému lékařskému zákroku k vedení zdravotnického zařízení, které zákrok provádělo, nebo k jeho zřizovateli. Stížnost lze podat také k České lékařské komoře, registrujícímu orgánu zdravotnického zařízení nebo k pojišťovně. Více o stížnostech, včetně jejich vzorů, naleznete zde.

Případně se můžete domáhat náhrady újmy na zdraví soudní cestou, a to prostřednictvím žaloby na náhradu škody na zdraví nebo žaloby na ochranu osobnosti (ve Vašem případě ztížení společenského uplatnění). Žalobou na ochranu osobnosti se můžete domáhat i finančního odškodnění za nemajetkovou újmu, která Vám vznikla. 

V případě žaloby na ochranu osobnosti však existuje tříletá promlčecí lhůta, ve které zaniká nárok na případné finanční odškodnění. Jestliže chcete využít žaloby na náhradu škodyna zdraví, promlčecí lhůta je pouze dvouletá

Pokud budete hledat pomoc advokáta, který vás bude v celé věci zastupovat, můžete si vybrat advokáta ze seznamu ČAK.

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS