Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neinformovanost pacienta ze strany doktora

Dobrý den, obracím se na vás s velkou prosbou a pomoc, v prosinci minulého roku jsem prodělala miniinterupci a v únoru letošního roku po domluvě s gynekologem, který zastupoval mého gynekologa, jelikož ten se začal angažovat do politiky, jsme se dohodli na zavedení nehormonálního těliska. Jelikož mám už 2 děti a nikdy jsem žádnou hormonální ochranu nebrala, poslal mě na zavedení tělíska do jeho ordinace kde běžně denně ordinuje. Když jsem tam tedy další týden přišla, řekla jsem sestře že jdu na zavedení tělíska, vzala si ode mě peníze a vytáhla tělísko, doktor zavedl a tím to pro něj skončilo. Já odešla domů. Jenže doktor se se mnou vůbec nebavil, nevím jaké tělisko jsem vlastně dostala, neřekl mi na jakém principu tělísko pracuje, o vedlejších učincích a připadných problémech které mohou nastat. V červenci jsem byla u doktora znova kvůli opakovanému krvacení, tělísko bylo v pořádku, jenže mě zase vyšetřoval jiný doktor. 25. září jsem dostala akutní zánět malé pánve z tělíska, tělísko mi způsobilo málem otravu krve, ztratu obou vejcovodů a jednoho vaječníků. S možnosti mít další děti, prodělala jsem 2 laparoskopie, 3 týdny ležela v nemocnici a byla nepřetržitě na antibiotikách. Chystám se konečně k mému doktorovi, který samozřejmě o ničem neví. Z pohledu mého jsem připravená to dát na konzultaci k právníkovi. Kdybych byla ze strany doktora informovaná o možných potížích, zřejmě bych se rozhodla jinak.

marcy

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem případě jste pravděpodobně neobržela dostatek informací týkajících se samotného lékařského zákroku (popis zákroku, možné následky, příp. pozákrokové kompikace). Nejspíše tedy došlo k porušení přístupu lékaře k vaší osobě. V tomo případě máte právo na lékaře podat stížnost. Více o jejím podání naleznete zde.

Zároveň můžete na lékařském zařízení, v němž vám byla poskytnuta zdravotní péče, požadovat náhradu škody (např. následná zdravotní péče, ztížení společenského uplatnění, ztrátu na zisku) formou mimosoudního vyrovnání. O této formě řešení sporu naleznete více informací na této adrese.

Pokud by žádná z předešlých forem nebyla úspěšná, nebo by jste nebyla spokojena s výší poskytlé náhrady, máte samozřejmě právo řešit váš spor v soudním řízení. Informace o něm naleznete zde. V tomto případě vám však doporučujeme vyhledat odbornou právní pomoc advokáta, o které sama uvažujete. Pro tyto účely vám bude jistě nápomocný web Potřebuji právníka.

Vaše Férová nemonice.

 

 

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS