Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Natáčení u porodu

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat na video dokumentaci během porodu. Žena bude rodit a já bych to chtěl zdokumentovat a později třeba i sestříhat do dokumentu.

Ve vašem vyhledávači zodpovězených otázek jsem nic nenašel.

Je potřeba nějaké speciálni povolení (Případně nějaky muster s povolením)? Nebo mám právo si dokumentovat co chci?

Děkuji Vám za info.

pepa

Odpověď:

Dobrý den,

V souvislosti s pořizováním obrazových či zvukových záznamů pro vlastní účely zákon je nutno zmínit občanský zákoník, dle kterého lze podobu člověka pořídit nebo použit jen s jeho svolením (§85 a §86) a bez svolení jen ve vymezených případech (zejména §88 a §89), a to buď pro účely úřední anebo účely vědecké resp. umělecké.

Doporučujeme proto, abyste předem informovali u Vámi zvolené nemocnice, zda Vám umožní pořizovat Vámi zamyšlenou video dokumentaci během porodu. Informaci o tom, do jaké míry takovýto souhlas lékaři dávají, nemáme, nicméně dle informací na internetu lze vyhledat, že to v některých nemocnicích možné je. Poukazujeme, proto taktéž na Vaše právo vybrat nemocnici, v které bude Vaše manželka rodit, můžete si tedy vybrat právě tu, v která nebudete mít s udělením souhlasu problém.

Spornou zůstává otázka, zda si můžete s odkazem na §88 odst. 1 (dle kterého: „svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.“) pořizovat záznam i bez svolení lékaře. Dle našeho názoru je možné pořizovat záznam porodu i bez souhlasu lékařů, a to zejména z důvodu, že v případě, že by došlo k zanedbání zdravotní péče, tak by takový záznam představoval častokrát jedinou možnost, jak v případném soudním řízení prokázat, že k pochybení skutečně došlo.

Dodáváme, že v případě, že byste začali natáčet bez jejich souhlasu, kameru by Vám nemohli oprávněně sebrat a ani Vás u porodu oddělit od manželky. Mohli by však na Vás podat žalobu na ochranu osobnosti, nedomníváme se, že by s takovou žalobou měli šanci na úspěch. Nicméně doufáme, že se Vám vše podaří vyřešit domluvou.

S pozdravem

Vaše Férová Nemocnice

23.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS