Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může opatrovník rozhodovat o medikaci opatrovance?

Dobrý den,

matka (opatrovník) nesvéprávného mentálně postiženého syna, klienta sociální služby nesouhlasí se změnou v medikaci u svého syna. Ten byl vyšetřen psychiatrem v zařízení a psychiatr na základě vyšetření navýšil lék. Matka tvrdí, že je syn po léku utlumený, doma ho nepodávala, od zařízení požaduje totéž. V zařízení se klient nejeví utlumený, matka zaslala revers, lékař trvá na původní medikaci. Doporučil změnu lékaře. Máme tedy v zařízení respektovat revers matky nebo indikaci lékaře?

Děkuji za radu.

kačka

Odpověď:

Dobrý den,

poskytovatelé zdravotních služeb mají, v případě nezletilých, obecně povinnost respektovat přání jejich zákonných zástupců – v tomto případě tedy matky nezletilého (vyplývá tak z ustanovení § 34 a násl. zákona o zdravotních službách, online dostupný například zde). Poskytovatel zdravotních služeb může jednat bez souhlasu zákonného zástupce v případě, kdyby se jednalo o bezprostřední ohrožení života dítěte apod.

Pokud se tedy jedná pouze o změnu medikace, která nemá nijak neohrožuje život dítěte, je nutné respektovat přání jeho matky. V tomto případě by pravděpodobně bylo vhodné požádat o konzultaci dalšího lékaře a znovu s matkou nezletilého probrat možný postup.

Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění může pacient změnit ošetřujícího lékaře jednou za 3 měsíce (vyplývá tak z ustanovení § 11 odst. 1 písm. b) tohoto zákona – online například zde). Podmínkou je v podstatě pouze to, aby byl nově vybraný poskytovatel zdravotních služeb ve smluvním vztahu s pojišťovnou pojištěnce/ pacienta. Tudíž matka nezletilého samozřejmě může této možnosti využít.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS