Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu být sankciována pokud nechodím na gynekologické preventivní prohlídky

Dobrý den,


chtěla bych se Vás zeptat na právní otázku preventivních prohlídek. Je mi 39 let a doposud jsem nebyla u gynekologa na preventivní prohlídce. Doposud jsem neměla ani žádné zdravotní komplikace, abych musela gynekologii vyhledat. Minulý rok jsem dostala od pojišťovny zvací dopis s pozvánkou k vyšetření děložního čípku a na základě tohoto dopisu jsem se začala informovat, co a jak. Všude se píše, že by měla žena docházet ke gynekologovi na preventivní prohlídky minimálně jednou do roka od svých 15 let, ale rovněž se píše, že k první gynekologické prohlídce by se měla dostavit žena nebo dívka, pokud u ní proběhl první pohlavní styk. Když jsem se na pojišťovně ptala, jestli jako panna musím vyšetření podstupovat, bylo mi sděleno, že by bylo dobré, kdybych vyšetření absolvovala. Chtěla bych se Vás zeptat, jak na to pohlíží zdravotnické právo, pokud nejsem doposud u žádného gynekologa registrována. Jsou gynekologické prohlídky povinné? Nehrozí mi správní sankce pokud jsem na prohlídky nedocházela.

Děkuji za Váš čas a odpověď.

Wendy

Odpověď:

Dobrý den, 

registrace u lékaře (tedy i u gynekologa) povinná ze zákona není. Na normální pravidelné prohlídky tedy chodit nemusíte.

Jiné je to v případě výzvy dostavit se na preventivní prohlídku. Podle §12 písm. e) zákona o veřejném zdravotním pojištění je pojištěnec povinen podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám, pokud tak stanoví tento zákon nebo obecně závazné právní předpisy.

Pokud se na tuto prohlídku nedostaví ani po opakovaní výzvy, může mu pojišťovna podle §44/4 zákona o veřejném zdravotním pojištění uložit pokutu do výše 500 Kč. Pokutu může uložit nejdéle do jednoho roku ode dne, kdy příslušná zdravotní pojišťovna zjistila porušení nebo nesplnění povinnosti, nejdéle však do tří let ode dne, kdy k porušení nebo nesplnění povinnosti došlo. Z uvedeného paragrafu vyplývá možnost pojišťovny pokutu uložit, nikoliv povinnost.

Na základě zvacího dopisu jste tedy povinna vyšetření absolvovat, zároveň se ale nemusíte u gynekologa hned registrovat. Sankce, která Vám za neabsolvovaní prohlídky (poté co Vás pojišťovna vyzve znovu) hrozí, je maximálně 500Kč.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

9.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS