Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lze požadovat vrácení peněz za očkovací látku?

Jsem studentem lékařské fakulty a jako takový mám nárok na bezplatné očkování proti hepatitidě B, které je hrazeno z pojištění a ze státního rozpočtu. Při návštěvě lékařky a žádost o očkování lékařka nebrala zřetel na to, že jsem student a vyžádala si peníze za očkovací látku i za aplikaci s tím, že mi částku proplatí pojišťovna. Při návštěvě pojišťovny mi však bylo sděleno, že z celkové částky mi bude proplacena pouze část (opět nebyl brán zřetel na to, že jsem student lékařské fakulty). Můžu požadovat vrácení peněz za očkovací látku, kterou jsem neměl hradit? A pokud ano, kdo mi tyto peníze má vyplatit? Lékařka nebo pojišťovna? Jak bych měl v tomto případě postupovat? Děkuji za odpověď.

pheenix

Odpověď:

Dobrý den,

Vyhláška o očkování proti infekčním nemocem stanoví v § 9, že u studentů lékařských fakult a dalších rizikových skupin se provede očkování proti hepatitidě B a toto očkování je na základě § 45 odst. 1 zákona o veřejném zdraví hrazené státem.

Poskytovatelé zdravotních služeb mají na základě § 45 odst. 2 zákona o veřejném zdraví povinnost provést a zajistit výše uvedené očkování. Vaše praktická lékařka místo státem hrazeného a Vámi požadovaného očkování provedla očkování dobrovolné, které si hradí pacient sám a pojišťovna mu poskytuje příspěvek. Tímto postupem porušila Vaše praktická lékařka svou právní povinnost a způsobila Vám škodu.  Lékařka je Vám povinna tuto škodu na základě občanského zákoníku nahradit, ve výši nekryté příspěvkem od pojišťovny (i pojišťovna se případně může domáhat náhrady příspěvku po lékařce).

Požádejte tedy Vaši praktickou lékařku o náhradu škody, v případě že nebude plnit dobrovolně, zvažte podání stížnosti, jejíž kopii můžete zaslat Krajská hygienické stanici, která může lékařce uložit pokutu do výše 2 000 000 Kč, krajní možností jak se domoci náhrady je občanskoprávní žaloba, v takovém případě Vám doporučujeme obrátit se na advokáta.

O postupu, který měla Vaše lékařka zvolit, ji může informovat Krajská hygienická stanice.

Na druhou stranu, uznáváme, že pro praktického lékaře může být komplikované znát všechny povinnosti, které jsou mu ukládány různými vyhláškami, bylo pro to vhodné, kdyby Vás fakulta vybavila stručnými informacemi pro lékaře, jak má postupovat, pokud je to možné zvažte, zda takový podnět fakultě nepodat.

S pozdravy

Vaše Férová nemocnice

17.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS