Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lumbální punkce výběr polohy

Dobrý den,

Přítelkyni 22 let měli dělat lumbální punkci, tak jsem si něco o tom přečetl na internetu, než tam šla. Samozřejmě to, co jsem se dočetl, nemusí být žádná pravda, informace z internetu nejsou vždy pravdivé, ale ve zkratce jsem se dočetl, že se dá zákrok provádět dvěma způsoby, a to buď v leže nebo v sedě. Také že se po zákroku může dostavit silná bolest hlavy a další komplikace. Při poloze v sedě se právě šance na takové komplikace zvětšují než při poloze v leže a je to i více bolestivé (nevím proč se tedy vůbec zákrok v poloze v sedě provádí). Tak jsem řekl přítelkyni, aby řekla, že chce zákrok provádět v leže a že chce lokální anestezii. Tak ale když přítelkyně přišla na lůžko, říkala, že bylo kolem ní asi 8 doktorů většina asi studenti medicíny a ti jí řekli, že se má posadit. Když řekla, že chce ležet, tak jí řekli ať si sedne, že vedle to někomu dělali v leže, tak aby ostatní věděli, jak se to dělá.

Navíc jí ani nic neumrtvili a nejspíš to ke všemu dělal nějaký ten student, který vpich provedl špatně a zavadil o kost. Celý zákrok byl velmi bolestivý a komplikace se samozřejmě dostavily, takže za 2 týdny další pobyt v nemocnici. U zákroku jsem nebyl, je to jen výpověď přítelkyně. Zajímá mne jestli si pacient může vybrat, jak zákrok bude probíhat například v sedě v leže, a kdyby ano, co musí udělat, aby to např. mé přítelkyní prostě provedli v leže. Dále jestli má právo na to lokální umrtvení aspoň a taky, jak by ho měla dosáhnout když jí řekli, že to budou dělat bez umrtvení. Myslím, že pacienti nejsou jen nějaké pokusné nástroje pro mediky.

Děkuji

Skat

Odpověď:

Dobrý den,

jednání zdravotníků vůči Vaší přítelkyni nebylo v souladu se zákonem, ten stanoví, že všechny zdravotní služby mohou být pacientovi poskytovány pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem (viz zde). Souhlas Vaší přítelkyně nebyl svobodný, její vůle zvolit si určitý způsob provedení zákroku, nebyla brána v úvahu. Vaše přítelkyně nebyla ani lékařem informována o tom, jaké výhody mají jednotlivé alternativy zákroku, souhlas tedy nebyl ani informovaný.

Co se týče možnosti volby umrtvení, zde postup zdravotníků také nebyl správný, zdravotníci měli vysvětlit, proč takové umrtvení není vhodné a v případě, že neexistovaly žádné překážky, měly ho na žádost Vaší přítelkyně aplikovat.

Jediný postup, jak může pacient dosáhnout toho, aby mu byla poskytována taková léčba, kterou si přeje, je po selhání komunikace se zdravotníkem, výrazné odmítání provedení zákroku jiným způsobem. Vaše přítelkyně tak měla vytrvale tvrdit, že zákrok odmítá podstoupit v sedě a bez umrtvení, nicméně uznáváme, že odporovat osmi lékařům je náročné.

Zvažte, zda na lékaře nepodat stížnost, protože Vámi popsaný přístup, staví pacienta do pozice pouhého objektu, který je léčen, což považujeme za výrazné pochybení. Stížnost může zabránit opakování situace u jiných lidí a na rozdíl od žaloby není, tak tvrdým prostředkem. Více ke stížnostem naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS