Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jaké má následky podání stížnosti na lékaře pro pacienta?

Dobrý den.
Mám syna u pediatričky, která ordinuje v samostatné ordinaci. Pokud na ni budu podávat stížnost, mám se tedy obrátit se stížností na lékařskou komoru (pokud to správně chápu)?
Pokud budu podávat stížnost, již jsem si přečetla, že nesmí být anonymní- bude lékařka informována, kdo na ni stížnost podal? Bude to mít pro mne nějaké následky?
Když chci podat stížnost proto, protože mi přijde neetické chování paní doktorky a následně i dojem, že vývoj mého syna již od narození dostatečně nekontroluje, byť jsem o to žádala - jak to mám do stížnosti napsat?
Mám strach, že pokud podám stížnost, tak že to bude mít dopad na další chování paní doktorky vůči mé osobě (potažmo syna), ale cítím to jako svou povinnost, protože po konzultaci s několika maminkami jsem zjistila, že nejen já mám takovýto názor na paní doktorku. Ale obávám se, že když podám žádost, tak to prostě bude mít dopad....
Ještě se zeptám - jak doručit stížnost? Musí to být osobně nebo stačí poslat poštou?

carymary

Odpověď:

Dobrý den,

stížnost můžete podat nejen k České lékařské komoře, ale zejména přímo k samotnému lékaři, posléze ke krajskému úřadu. Pokud lékař vyhodnotí stížnost jako nedůvodnou nebo ji jinak zamítne, lze se obrátit na krajský úřad. Každý poskytovatel zdravotních služeb, včetně lékařů s vlastní ordinací, totiž musí získat oprávnění k činnosti, které uděluje krajský úřad, přičemž ten samý orgán pak vyřizuje i stížnosti na daného lékaře.

Stížnost k České lékařské komoře lze podat pouze do jednoho roku od zákroku, na který si chcete stěžovat. Chová-li se tak lékař neeticky stále, lze si stěžovat pouze na zákroky 1 rok zpětně. Komora pak disciplinárně lékaře prověří, v rámci něhož samozřejmě musí lékaře informovat, že proti němu byla podána stížnost. Velmi pravděpodobně se tak o Vaší stížnost lékařka dozví. Doba vyřizování u komory je však dlouhá a to s nejistým výsledkem. Více informací o stížnosti ke komoře naleznete na jejich internetových stránkách.

Doporučujeme dále podat stížnost přímo adresovanou lékaři. Až v případě, kdy lékař nevyhoví Vašim požadavkům, můžete podat stížnost ke zmíněnému krajskému úřadu. Stížnost na lékaře i stížnost k České lékařské komoře lze podat zároveň. To, že podáváte stížnost, by nemělo mít negativní důsledky na poskytování zdravotní péče. Pokud má s lékařkou problém více maminek, domluvte se a podejte stížnost všechny (každá maminka za sebe). Pokud bude tlak na zřizovatele větší, je vyšší pravděpodobnost kladného vyřízení.

Vzor stížnosti naleznete na stránkách Férová nemocnice. Jak formulovat stížnost - uveďte svými slovy, v čem konkrétně vidíte pochybení (např. lékařka neprovedla vyšetření zraku/sluchu při preventivní prohlídce - kompletní obsah preventivní prohlídky naleznete ve vyhlášce o preventivních prohlídkách), konkrétně uveďte postupy lékařky apod. Ve stížnosti ke krajskému úřadu uveďte důvody, pro které Vám lékařka stížnost zamítla nebo jinak nevyhověla. Pokud lékařka bude reagovat na podanou stížnost tím způsobem, že zanedbá péči o Vaše dítě, rovněž tuto skutečnost uveďte ve stížnosti ke krajskému úřadu. Stížnost můžete zaslat i poštou, nejlépe však doporučeně nebo do vlastních rukou.

Pokud máte strach, že stížností na lékařku nebude Vašemu synovi poskytnutá kvalitní zdravotní péče, lze jen doporučit změnu praktického lékaře. Na změnu máte právo jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice

 

1.4.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS