Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jaké informace může poskytovat sestra?

Jaké informace může vzhledem ke své odborné způsobilosti pacientovi poskytnout sestra?

Odpověď:

Dobrý den,

přesný výčet informací, které může zdravotní sestra vzhledem ke své odborné způsobilosti sdělovat, není nikde stanoven. Podle zákona o nelékařských zdravotnických povoláních se za výkon povolání všeobecné sestry se považuje poskytování ošetřovatelské péče. Dále se podle tohoto zákona všeobecná sestra ve spolupráci s lékařem nebo zubním lékařem podílí na preventivní, léčebné, diagnostické, rehabilitační, neodkladné nebo dispenzární péči.

Váš dotaz se ale zřejmě týká problematiky informovaného souhlasu a sdělování diagnózy.

Podle zákona o péči o zdraví lidu je totiž každý zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu příslušného zdravotnického povolání informovat pacienta, popřípadě další osoby o účelu a povaze poskytované zdravotní péče a každého vyšetřovacího nebo léčebného výkonu, jakož i o jeho důsledcích, alternativách a rizicích. Z tohoto hlediska je pak třeba rozlišovat jednotlivé druhy zákroků. Pokud jde o zákroky, které může vykonávat pouze lékař, bude nutné, aby o nich poučoval on jakožto osoba profesionálně způsobilá k jejich provedení. Jedná-li se o zákrok, který bude v rámci své způsobilosti provádět zdravotní sestra, měla by pacienta poučit o péči, kterou mu bude sama poskytovat. Není však vyloučeno, aby pacienta o zákrocích, které mohou provádět zdravotní sestry, informoval lékař. Opačný způsob, tj. informování pacienta o zákrocích lékaře zdravotní sestrou, není možný, neboť zdravotní sestra nedisponuje dostatkem informací o povaze, rizicích a dalších aspektech zákroku a zpravidla nemá osobní zkušenosti s jeho prováděním.

Sdělovat pacientovi diagnózu je pak oprávněn pouze lékař. Na přání pacienta však může být při sdělování diagnózy přítomna rodina, přátelé, lékař, sestra apod.

O skutečnostech, které se zdravotnický pracovník dověděl při výkonu svého povolání, je povinen zachovávat mlčenlivost. Výjimkou jsou ale případy, kdy skutečnost sděluje se souhlasem ošetřované osoby.

Vaše Férová nemocnice

7.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS