Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak odejit od psychiatra kam jsem dobrovolne prisel?

Dobrý den,

jak odejít od psychiatra, kam jsem dobrovolně přišel?

Děkuji.

Freedom

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jde o ambulatní poskytování zdravotních služeb, máte právo odmítnout provedení jakéhokoli lékařského zákroku. V tomto případě by si lékař od Vás vyžádal podepsání negativního reversu. Pokud již vůbec nechcete svého psychiatra navštěvovat, můžete přejít do péče jiného, vyslovit nesouhlas s poskytování veškerých zdravotních služeb a nebo tam přestat chodit, čili neposkytovat součinnost s poskytováním zdravotních služeb. Ve všech výše zmíněných případech psychiatr sám ukončí poskytování zdravotních služeb, viz § 48 odst. 2 zákona o zdravotních službách. 

V případě, že je Vám poskytována dobrovolná ústavní forma zdravotních služeb, máte také standardně právo dle § 34 odst. 3 zákona o zdravotních službách odmítnout provedení lékařského zákroku, nebo odmítnout veškeré zdravotní služby. V takovém případě si od Vás lékař musí vyžádat písemné potvrzení, tzv. negativní revers. Před podpisem musíte být poučen o svém zdravotním stavu, o výkonu, který odmítáte, a o možných následcích tohoto odmítnutí. 

Lékaři nepropustí pouze pacienta, u kterého by byly v danou chvíli splněny podmínky pro nedobrovolnou hospitalizaci, např. ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak, viz § 38 zákona o zdravotních službách. Více informací o pobytu v psychiatrické nemocnici si můžete přečíst zde.

Jestliže tedy vlivem duševní poruchy nebo návykových látek bezprostředně neohrožujete závažným způsobem sebe a své okolí, měl by Vás psychiatr na Vaši žádost propustit. 

V případě, že by propuštění odmítl, je možné podat stížnost poskytovateli zdravotních služeb dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. V tomto případě by to bylo zdravotnickému zařízení, kde psychiatr pracuje. Pokud by stížnost nebyla kladně vyřízena, máte právo podat stížnost zřizovateli zdravotnického zařízení, kde psychiatr pracuje. To je upraveno v § 94 zákona o zdravotních službách. Ve většině případů je zřizovatelem krajský úřad, v jehož obvodu se zdravotnické zařízení nachází.

Přímo na psychiatra je možné si stěžovat u České lékařské komory. Více o podávání stížností naleznete zde.

V případě, že by Vám bylo nařízeno soudem ochranné léčení, může věc na základě podnětu prošetit Veřejná ochránkyně práv. Kontakt na ni naleznete zde.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

 

21.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS