Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o rizicích nitroděložního tělíska

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je gynekolog povinen při zavádění tělíska ženu informovat o tělisku jako samotném, o případných změnách na její životní styl, a taky nežádoucích účincích.

marcy

Odpověď:

Dobrý den,

informování pacienta o charakteristikách příslušného zákroku a případných rizicích, která jsou s ním spojena, je jedním ze základních kamenů medicínského práva, a jednou ze základních povinností, kterou lékař má vůči pacientovi. Na nejvyšším stupni, co do právní síly pojednává o tomto institutu mezinárodní Úmluva o lidských právech a biomedicíně (přijatá i do našeho právního řádu). Ta mimo jiné stanovuje:

"Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas. Tato osoba musí být předem řádně informována o účelu a povaze zákroku, jakož i o jeho důsledcích a rizicích. Dotčená osoba může kdykoli svobodně svůj souhlas odvolat."

Na tuto úpravu navazují i tuzemské právní předpisy, konkrétně zákon o péči o zdraví lidu. K informovanosti pacienta se v jeho paragrafech dočteme následující:

"Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu příslušného zdravotnického povolání informuje pacienta, popřípadě další osoby, o účelu a povaze poskytované zdravotní péče a každého vyšetřovacího nebo léčebného výkonu, jakož i o jeho důsledcích, alternativách a rizicích."

Jedině pokud je pacient informován, jak je uvedeno výše, může vyslovit s daným zákrokem relevantní souhlas. V opačném případě vzniká lékaři odpovědnost i za následky, se kterými by byl pacient srozuměn, pokud by byl správně informován. Pokud vás lékař nedostatečně informoval a poučil o následcích zavedení nitroděložního tělíska, porušil tím svou povinnost.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS