Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dříve vyslovené přání u porodu

Dobrý den,


mám právo na sebeurčení, můžu si vytvořit dříve vyslovené přání, kde odmítám například vnitřní vyšetřování u porodu, atp. To si nechám podepsat od lékaře. Dotaz směřuje na to, co dělat, když mi lékař odmítne Dříve vyslovené přání podepsat? Co s tím? A v případě porodu to má být primář či gynekolog?

Děkuji.

 

Marí

Odpověď:

Dobrý den,

institut dříve vysloveného přání je upraven v zákoně o zdravotních službách v § 36 (online naleznete například zde).

Dříve vyslovené přání je vždy vhodné konzultovat přímo s lékařem, který Vás bude ošetřovat. Zákon nikde neuvádí, zda se musí jednat o primáře oddělení, či nikoliv – pokud již víte, který lékař bude u Vašeho porodu přítomen, je samozřejmě nejlepší kontaktovat přímo něj. Pokud se nejedná o konkrétního lékaře, je pravděpodobně vhodné konzultovat Vaše dříve vyslovené přání právě například s primářem oddělení. Jejich podpis není podmínkou platnosti dříve vysloveného přání – zákonnou podmínkou je Váš úředně ověřený podpis.

Lékař by Vám při konzultaci měl jasně a srozumitelně poučit o možných rizicích, které se s dříve vysloveným přáním pojí – a toto poučení musí být součástí Vašeho dříve vysloveného přání.

Bohužel nedokážeme posoudit, zda je například vnitřní vyšetřování u porodu vhodné či nevhodné, či jaká rizika jeho provedení či neprovedení se s ním pojí. To musí posoudit právě lékař, se kterým budete konzultovat.

Musíme Vás také upozornit, že v případě, že by dodržení dříve vysloveného přání vedlo k pacientově smrti nebo ohrožení jiné osoby (právě v případě porodu), nemusí se jím lékař řídit, jak stanovuje §36 odst. 5 písm. b a c zákona o zdravotních službách.

Jedním z druhů „dříve vysloveného přání“ je tzv. porodní plán. Problematikou porodního plánu jsme se již zabývali v naší právní poradně například u tohoto dotazu. Možná by tento institut byl využitelný právě ve Vašem případě.

Další informace o dříve vysloveném přání naleznete například na webových stránkách Férové nemocnice – odkaz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

16.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS