Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doklady nutné k převuzu bez souhlasu do jiné nemocnice.

Dobrý den

Mého tchána převezli druhý den po přijetí v únoru 2016 bez jeho souhlasu (dementní stav) a rodiny z nemocnice A do nemocnice B.

Podotýkám, že se tchán léčí v nemocnici A na více odděleních vlastně již od začátku existence této nemocnice a musím říci, že zatím bez výhrad. Již při příjmu v nemocnici A jsem přijímací lékařce sdělil, že si nepřejeme jeho převoz do nemocnice B z důvodu osobní špatné péče v této nemocnici B. Již jednou, tj. na podzim 2015 se uskutečnil také protiprávní převoz a v nemocnici B nebyla dle mého názoru poskytnuta dostateční péče). Podal jsem stížnost na obě nemocnice. Obě nemocnice tvrdí, že převoz do "spádové nemocnice" je v pořádku.

V Zákoně o zdravotních službách je uvedeno "Poskytovatel může ukončit péči o pacienta v případě, že prokazatelně předá pacienta s jeho souhlasem do péče jiného poskytovatele".

Proto mám dotaz jaké doklady musí mít nemocnice A a i nemocnice B, aby byl převoz dle zákona. Jak dokládá nemocnice A i nemocnice B "prokazatelné předání pacienta do péče jiného poskytovatele"?

S pozdravem.

Jas 3

Odpověď:

Dobrý den,

Dle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb na území České republiky, toto právo by ztrácelo význam, kdyby mohla nemocnice svévolně překládat pacienta na jiná pracoviště proti jeho vůli.

Prokazatelnost předání dle našeho názoru znamená, že nemocnice musí být schopna prokázat, že předání do následné péče pro pacienta zajistila, přesné dokumenty pro toto prokázání zákon nestanovuje, nicméně mělo by to vyplývat ze zdravotnické dokumentace pacienta.

V případě Vašeho tchána je důležitá absence souhlasu, který představuje podmínku pro předání pacienta, pokud pacient tento souhlas nemohl vyslovit sám, z důvodu zdravotního stavu, měla ho v souladu s § 34 odst. 7 zákona o zdravotních službách (viz zde) udělit osoba pacientovi blízká, případně jeho opatrovník pokud mu byl ustanoven. I když souhlas s přesunem do jiné nemocnice nemusí mít písemnou, je na nemocnici, aby dokázala, že byl udělen, pokud souhlas udělen nebyl, nemocnice postupovala v rozporu se zákonem o zdravotních službách a doporučujeme Vám žádat o přeložení Vašeho tchána na původně zvolené oddělení.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

13.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS