Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost a úřad práce

Dobrý den,

byl jsem přeřazen do II. stupně invalidity a chci se zaregistrovat na úřad práce. Jak mám, prosím, postupovat, když se v období evidence na úřadu práce stanu práce neschopným? Paní na úřadu práce mi sdělila, že se to může stát. Potom budu potřebovat tzv. omluvenku. Co to je a kdo mi ji může vystavit?

Děkuji, Josef

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

ve svém dotazu hovoříte o omluvence. Tou je v podstatě potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti (neschopenka). Využijete ji ve dvou situacích. Za prvé jako omluvenku pro pravidelné návštěvy úřadu práce (neboť vůči němu jako uchazeč o zaměstnání máte určité povinnosti).  Za druhé za situace, kdy nebudete schopen nastoupit do výkonu konkrétní práce, kterou Vám úřad v době Vaší nemoci zajistil.

Neschopenku vydává ošetřující lékař, který také rozhoduje o režimu Vaší léčby. Ošetřujícím lékařem bude ve většině případů Váš praktický lékař. Pokud jste však vyšetřován, léčen a zván na kontroly specialistou, je ošetřujícím lékařem tento specialista.

Pokud se tedy v průběhu evidence na úřadu práce stanete dočasně práce neschopným, jsou pro Vás důležité tyto kroky:

  • zajistit si neschopenku (požádat ošetřujícího lékaře, jak bylo popsáno výše),
  • oznámit pracovní neschopnost Vašemu úřadu práce (příslušné pobočce), a to do 8 kalendářních dnů. Můžete tak učinit osobně nebo písemně,
  • v případě, že se nebudete moci dostavit na smluvenou schůzku na úřad práce, oznámit (opět do 8 kalendářních dnů), že důvodem je pracovní neschopnost (kterou doložíte výše uvedenou neschopenkou)

Nakonec doplňující informace k Vašemu dotazu - oznamovací povinnost vůči úřadu práce máte i v případě, že se opět změní zařazení do stupně invalidity, například budete přeřazen do III. stupně (opět platí lhůta 8 kalendářních dnů). Za této situace Vás však bude muset úřad práce z evidence uchazečů o zaměstnání s největší pravděpodobností vyřadit.

Vaše Férová nemocnice.

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS