Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dítě musí po porodu do inkubátoru?

Dobrý den,
kvůli zdravotnímu stavu musím rodit v konkrétní porodnici. Jak jsem se dozvěděla na instruktážním kurzu, každé dítě je po krátkém položení na matku dáno do inkubátoru, který je umístěn do místnosti, kde je matka. Jak mi bylo řečeno, tuto praxi nelze odmítnout, neboť je v porodním boxu příliš zima na to, aby dítě mohlo ležet na matce, což bych si velmi přála. Na otázku, zda mohu takovou praxi odmítnout, mi bylo sděleno, že mi dítě v takovém případě vezmou. (To vím, že nemohou udělat). Chtěla jsem se zeptat, zda mohu např. reversem dopředu odmítnout umístění do inkubátoru? 

Termín porodu mám za 14 dní, uvítala bych proto prosím rychlejší odpověď, pokud je možné. Velmi děkuji.

petra

Odpověď:

Dobrý den,

od okamžiku porodu máte vůči svému dítěti rodičovská práva, mezi něž patří i rozhodování o zdravotní péči. Lékař nemusí respektovat názor zákonných zástupců jen v případě, kdy rodiče odmítají provedení zákroku (tedy například i umístění do inkubátoru), který je bezodkladně nutno provést pro záchranu života či zdraví dítěte. Přičemž toto ohrožení musí být skutečné, nikoliv hypotetické. Nízká teplota, kterou lze řešit například tím, že si dovezete další vlastní pokrývku, se v tomto kontextu jeví jako nepravděpodobná výmluva.

V případě, že odmítnete přes poučení tuto péči, můžou po vás lékaři požadovat podpis reversu, kterým se zbavují odpovědnosti za případné následky. Odebrání dítěte jako reakce na odmítnutí umístění inkubátoru je opravdu nepřípustné a mohlo by založit i trestněprávní odpovědnost odebírající osoby.

Bylo by asi nejvhodnější co nejdříve sdělit tyto vaše požadavky porodnici a příslušnímu lékaři, klidně i doporučeným dopisem. Bylo by taktéž vhodné mít po porodu po ruce nějakou důvěryhodnou blízkou osobu, která se vašich práv zastane.

Je-li to vzhledem k  vašemu zdravotnímu stavu možné, lze situaci řešit i ambulantním porodem, tedy tak, že rodička po porodu odchází s dítětem z porodnice domů. (zpravidla do 24 hodin)
Více zde: http://ferovanemocnice.cz/deti-a-rodice-porod-28/ambulantni-porod-87.html

Co musí obsahovat revers naleznete zde.
Další informace k právu rodiče rozhodovat o zdravotní péči o dítě zde.

 

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS