Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chování lékaře - nutí mě abych přestala kouřit a nařizuje nesmyslnou hospitalizaci

Dobrý den,
přibližně půl roku navštěvuji specialistu - revmatologa. Po poslední návštěvě bych ráda poprosila o radu.
Jakožto kuřák, jsem zvyklá od lékařů slýchat že má člověk přestat kouřit a pod., ovšem nyní mě pak doktor bez mého souhlasu objednal na odvykání kouření. Když jsem mu řekla, že stejně nepřestanu, že nemám motivaci a ani pevnou vůli tak mi odpověděl, že tím pádem mám chování malého dítěte.
Dále mi vůbec nevysvětlil důvod hospitalizace (na analýzu všech testů je prý potřeba mnoho odborníků, ikdyž žádní odborníci mne během pobytu nenavštívili a během 5ti denní hospitalice mi byl proveden pouze ultrazvuk a RTG).
A to že mi pan doktor napíše do zprávy žádost k jinému specialistovy kterého navštěvuju o "urgetní" vyšetření z důvodu zhoršení stavu, ikdyž jsem mu jasně řikala že je to mnohem lepší už radči ani nekomentuji.
Je toto jeho chování ještě v pořádku? Popřípadě bych se ráda zeptala, kde bych mohla najít seznam lékařů - specialistů v mém kraji, abych mohla změnit lékaře.

Předem děkuji za odpověď.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

váš dotaz směřuje k tomu, zda může lékař „objednávat“ zdravotní služby pacientovi bez jeho souhlasu, a dále mu neposkytovat informace o jeho zdravotním stavu a důvodech hospitalizace.

Zdravotní služby mohou být pacientovi poskytovány jen na základě jeho souhlasu. Zákon velmi přesně vymezuje výjimky z tohoto obecného pravidla (např. souhlas není možné získat a bez zásahu hrozí vážná újma na zdraví), avšak nedomníváme se, že by odvykání kouření mohlo mezi ně patřit. Vaší povinností proto v žádném případě není takovou léčbu podstoupit.

Lékař má také povinnost informovat pacienta o jeho zdravotním stavu. Tuto povinnost nemůže splnit jen tím, že pacienta poučí o tom, že je třeba „hodně odborníků.“

Proti postupu vašeho současného lékaře pak můžete podat písemnou stížnost, a to adresovanou přímo jemu, pokud má privátní ordinaci, nebo vedení nemocnice, kde pracuje. Jak postupovat, popisujeme zde. Co se týče vašich pochybností o nutnosti hospitalizace a jejím průběhu, můžete se obrátit i na vaši zdravotní pojišťovnu. Ta totiž nesla náklady vaší, patrně neúčelné hospitalizace. V takovém případě doporučujeme nejprve si obstarat kopii zdravotnické dokumentace, která je o vašem léčení vedena.

Co se týče výběru nového lékaře, Česká lékařská komora nevede žádný registr lékařů, na který bychom vás mohli odkázat. Můžete ale vyzkoušet např. web Známý lékař.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS