Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s úrazem před 21 lety

Dobrý den,

mám syna, kterého před 21 lety porazilo na přechodu před školou auto. Řidiče tenkrát zprostili trestního stíhání, byla to tenkrát jasná korupce ( zmizela dokonce i synova lékařská karta z jednotky intenzivní péče).
Synův stav se začal před cca 5 lety zhoršovat, má trvalé následky, které jsou jako trvalé následky toho úrazu prokázány  od roku 2012, diagnostikou při hospitalizaci.

V nemocnici nás přivedli na myšlenku, zda by nebylo možné otevřít spor se řidičem pro nové skutečnosti ve zdravotním stavu, neboť synův stav se bude zhoršovat a takto je úplně bez prostředků ( nepracoval, prokázání invalidity bylo až v dospělosti, tedy má ten nejnižší invalidní důchod) a zda by se toho neujala nějaká organizace z důvodu prokazatelné korupce v r. 1994.
Prosím Vás proto o info, zda by to bylo možné, a  kromě otázky otevření sporu se řidičem také o pomoc, jaké možnosti by syn mohl v otázce budoucího zajištění mít., a na koho se konkrétně mám obrátit.

 

Děkuji

 

 


 

Odpověď:

Dobrý den,

Každé zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s úrazem způsobeným druhým by mělo být odškodněno. Nárok na odškodnění se promlčuje od doby, kdy se projevilo zhoršení zdravotního stavu, takže může být odškodněno i zhoršení zdravotního stavu, které je následkem úrazu, k němuž došlo před 21 lety. V takovém případě se uplatní obecná tříletá promlčecí doba od chvíle, kdy se projevilo zhoršení zdravotního stavu.

Spor s řidičem je tedy možné otevřít, nicméně odškodnit půjde pravděpodobně jen ta zhoršení zdravotního stavu, k nimž došlo v posledních třech letech. Nicméně bude zde hrát roli, zda se Vám podaří prokázat, že řidič úraz skutečně zavinil.

Pokud se rozhodnete vymáhat po řidiči náhradu škody za zhoršení zdravotního stavu, k němuž došlo v posledních třech letech, doporučujeme Vám využít služeb advokáta seznam advokátů naleznete zde, nebo se můžete obrátit na advokátku Zuzanu Cadnigliotu, která spolupracuje s Ligou lidských práv. I když konzultace s advokátem představuje finanční náklady, získáte na jejím základě představu o tom, jak pravděpodobný by byl úspěch ve sporu.

Co se týká otevírání stíhání korupce a trestního stíhání, zde Vám příliš nedokážeme poradit, protože se specializujeme na zdravotnické a nikoliv trestní právo. Možná by Vám informace mohla posyktnout poradna věnující se na boj proti korupci, kterou naleznete zde.

Co se týče zajištění Vašeho syna v budoucnu napadá nás v závisloti na závažnosti poškození zdraví možnost požádat o invalidní důchod a příspěvek na péči.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

13.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS