Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanendbaná péče a pochybení lékaře

Dobrý den

měla jsem svého 75-letého otce v ldn. Během pobytu měl diagnostikovaný zápal plic, se kterým byl převezen do nemocnice. Poté se vrátil zpět do LDN. Jelikož jeho problémy jako bolesti na hrudi, zahlenění apod., které udával lékaři i já jsem mu o tom říkala. Lékař ignoroval a tvrdil, že to má proto, že furt leží. Jeho stav se začal zhoršovat nejen proto, že mu lékař řekl, že už nikdy nebude chodit i přesto, že chodil s pomocí chodítka. V posledních 14 dnech stav mého otce se natolik zhoršil, že přestal sám příjmat potravu a tekutiny ústy. Se svojí matkou jsme za ním jezdily velmi často, každý druhý den. Jelikož otec byl zcela odkázaný na pomoc lékaře a personálu, byl při návštěvě zcela apatický a když jsem mu podávala sklenici s brčkem, aby se napil, tak hltal a vypil skoro půl litru. Měl jen zapojenou infuzi čistého fyziologického roztoku, která mu kapala ne do žíly, ale pod kůži(subcutálně). Jelikož se mi jeho stav nelíbil, a navíc měl obrovské bolesti na prsou a bylo vidět jak trpí. Volala jsem ošetřujícímu lékaři. Vše jsem mu řekla a trvala na tom, že chci, aby táta byl převezen do nemocnice, kde bude napojen parenterálně na infuze a zavodněn. Lékař mě řekl, že má péči maximální a ať se smířím s tím, že mi táta umírá. Mluvila jsem též ten den s lékařkou, která měla zde noční a která slouží na interně. Prosila jsem jí, ať zváží převoz do mého táty do nemocnice. A navíc ať dá tátovi analgetika, protože trpí a nic na bolest nedostával. Druhý den ošetřující lékař volal, že táta mi umřel. Jsem přesvědčená, že měl nevyléčený zápal plic a že smrt mohla způsobit i dehydratace organismu, jelikož táta měl i Crohnovu chorobu a tedy i průjmy. O to víc potřeboval infuze. Když jsme jeli do nemocnice, tak ošetřující lékař se choval přinejmenším podivně. Nejdřív tvrdil, že táta zemřel, když sloužila paní doktorka, pak že tedy sloužil jiný doktor a nakonec ve zprávě byl podepsaný on. Nevěděl ani přesnou hodinu úmrtí.Tvrdil, že pitva nebude, že je to drahé. A když jsem trvala na tom, že chci nahlédnout do dokumentace, řekl mi, ať se dohodnu s primářkou a ta mě řekla, že teď ne, že chce být u toho, tak až v úterý, kdy bude mít čas a to byl pátek. Chci se zeptat, co mohu udělat proto, aby byla provedena pitva? Do kolika dnů by měla být pitva provedena? Den úmrtí byl 23.2. Jak to udělat, abych jí nemusela hradit já. Co mohu udělat proto, aby byl lékař potrestán, případně jak ho zažalovat? Jaké kroky podniknout? Jakou mám šanci mu dokázat vinu? Mám to řešit i s policií? Děkuji za odpovědi.

Besi

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě přijměte naši hlubokou soustrast nad úmrtím Vašeho otce. 

​Pokud máte podezření, že úmrtí mohlo být v příčinné souvislosti s nesprávným postupem při poskytování zdravotních služeb, měla by být provedena zdravotní pitva. Ta je prováděna poskytovateli v oboru soudní lékařství. V tuto chvíli však již zřejmě Váš otec byl pohřben.

​Je možné, aby před uplynutím tlecí doby byly lidské ostatky exhumovány na žádost nájemce hrobového místa se souhlasem krajské hygienické stanice, nebo nařídí-li exhumaci v trestním řízení předseda senátu nebo státní zástupce. Náklady na exhumaci hradí ten, kdo o ni požádal. Provozovatel pohřebiště zajistí při exhumaci provoz na pohřebišti tak, aby nebyl narušen veřejný pořádek a aby byl vyloučen přenos možné nákazy.

Pokud byste se tedy domnívala, že zanedbaný postup lékařů byl až trestným činem, můžete trestní oznámení a uvést do něj všechny závažné skutečnosti, které odůvodňují Vaše podezření, že došlo k zanedbání péče či pochybení. Nicméně tento postup je opravdu krajním prostředkem. V případě prošetřování trestného činu Policie zadá provedení pitvy znalcům ústavu soudního lékařství. V takovém případě by došlo k exhumaci.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

27.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS