Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

zanedbání péče u zubaře

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zanedbání péče u zubaře. Já i obě moje děti ( dcera 23 let a syn 18 let) jsme pravidelně docházeli na preventivní prohlídky k zubaři. Vždy vše v pořádku, zuby nás nebolely, prohlídka nás tří trvala dohromady cca 15 minut a zubař vždy řekl, že je vše v pořádku a máme přijít za rok. Dceru však na VŠ mimo bydliště začal bolet zub a a na pohotovosti zjistili, že má několik velkých kazů s předpokládanou cenou cca 15 000Kč. Začala jsem pro syna i sebe hledat nového zubaře, což se mi cca po 6 měsících od poslední preventivní prohlídky podařilo a můj stav je velice vážný. Dlouhá doba léčení a finančně cca 65 000Kč, syn také několik kazů a finančně se snad vejde do 10 000 Kč. Bohužel jsem s dětmi sama a takovéhle částky jsou pro mě veliký problém a to nepočítám s pracovní neschopností a velkou bolestivostí zákroků.

Vyžádala jsem si výpis ze zdravotní pojišťovny, kde si můj starý zubař při každé preventivní prohlídce účtoval zákroky, které nedělal. Na toto jsem upozornila pojišťovnu a a ČSK a na tu ještě zaslala stížnost o zanedbání lékařské péče. Nyní po půl roce mi přišlo vyjádření, že zubař nepochybil. Mám já jako laik, který navštěvuje pravidelně se svými dětmi stomatologické prohlídky a myslí si, že dělá to nejlepší nějakou šanci uspět s žalobou o zanedbání lékařské péče?? Přeci není možné, aby zubaři prošlo účtování neprovedených zákroků a takovéhle velké pochybení a zanedbání. Poradíte mi, prosím, jak mám teď postupovat?? Revizní komisi jsem zaslala jak stížnost, tak výpis ze zdravotního pojištění, tak souhlas s nahlížením do mé dokumentace, tak i finanční a léčebný plán od mé současné zubařky.Jsem opravdu zoufalá a nevím, co více mohu dělat pro dosažení spravedlnosti.
Děkuji za odpověď 

Pája

Odpověď:

Dobrý den,

Chápeme, v jaké situaci se nacházíte a pokusíme se pro vás problematiku detailně a přehledně rozebrat. Postupovala jste správně, pokud jste se obrátila na pojišťovnu a Českou stomatologickou komoru. Pokud pojišťovna nedospěla k postoji, že zubní lékař, si vykazoval zákroky, ke kterým ve skutečnosti nedošlo, další možností je podat trestní oznámení. Jestliže zubní lékař, takto způsobil škodu nad 5 000 Kč, lze skutek klasifikovat jako pojistný podvod, dle § 210 trestního zákoníku. Jestliže se pojistného podvodu skutečně dopustil, hrozí mu že: „bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti...

Ohledně závěru ČSK, bohužel je jejich závěr konečný a nemůžete jej nijak napadnout, navíc nejste účastníkem tohoto řízení.

Na poskytování zdravotních služeb zubařem se vztahuje úprava občanského zákoníku o péči o zdraví. Kdy péče o zdraví zahrnuje úkon, prohlídku nebo radu a všechny další služby, které se týkají bezprostředně ošetřovaného a které jsou vedeny snahou zlepšit nebo zachovat jeho zdravotní stav. Mezi poskytovatelem zdravotní služby a pacientem vzniká smluvní vztah, kdy je poskytovatel péče o zdraví odpovědný za řádné poskytnutí služby, tedy odbornost výkonu, které se nemůže nijak zprostit. Je ovšem třeba podotknout, že odpovídá za činnost nikoli za jeho výsledek. Jestliže tedy lékař odborně a řádně prováděl kontroly, a přesto se u vás vyskytly kazy, nenese odpovědnost. Jestliže však škoda vznikla nedostatečným výkonem stomatologa, nese odpovědnost.

Zubní lékař je tedy vázán smluvní odpovědností, dle § 2913 občanského zákoníku, jestliže ji poruší, má povinnost k náhradě škody, která druhé straně vznikla.

Možností jak se domoci náhrady škody, která vznikla je pouze soudní cesta, v případě že se rozhodnete pro tento způsob řešení, doporučujeme si nechat vyhotovit znalecký posudek, který bude mít pro spor rozhodující vliv. Seznam znalců naleznete zde.

Můžete se také pokusit využít v rámci závěru pojišťovny ohledně, správnosti výkazu zákroků, využít opravné prostředky. K další argumentaci by vám znalecký posudek mohl pomoci. Ovšem i kdyby pojišťovna shledala, že si zubní lékař účtoval zákroky, ke kterým nedošlo, nijak by to neovlivnilo možnost vymáhání náhrady škody na poskytovateli.

Děkujeme za odpověď

28.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS