Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání lékařské péče

Dobrý den,

V nedávné době jsme v rodině zjistili, že má můj otec již pokročilý karcinom prostaty. Otec navštěvoval pravidelně urologickou ordinaci každý rok kde se měl podrobit lékařské prohlídce, která by toto onemocnění objevila včas. Při prohlídce výpisu z dokumentace, lékař uvedl, že nalezl nějaký novotvar při vyšetření již v roce 2013. Od té doby, byl u něj můj otec ještě na dvou dalších prohlídkách kde lékař neprovedl žádné podrobné vyšetření a ani přímo mého otce na nález neupozornil. Jelikož, je čirou náhodou tento lékař nyní nemocný, dostal se můj otec na prohlídku k lékaři jinému který nechal provést vyšetření a výsledek je, že otec má pokročilí karcinom prostaty a je docela pravděpodobné, že již metastázo-val do kostí.

Jsem laik, z mého pohledu, ale lékař jednoznačně zanedbal péči o svého pacienta, což může mít za následek to nejhorší.

Komplikací pouze v této situaci je, že tentýž lékař, co zanedbal péči o mého otce v současné době trpí rakovinou a je to otcův kamarád. Můj otec byl vždy dobrý a spravedlivý člověk obávám se, že nechce proti jednání tohoto lékaře zahájit jakékoliv kroky.

Existuje možnost jak mohu proti tomuto lékaři aplikovat právní kroky jako syn poškozeného pacienta?

Děkuji.

MiP

Odpověď:

Dobrý den, 

jako syn poškozeného můžete právní kroky aplikovat s jeho souhlasem, což ve Vašem případě dle Vámi uvedených informací není možné. Další možností, kdy byste mohl podat stížnost na onoho lékaře bez souhlasu, jako osoba blízká, by byl v situaci, kdy už by byl stav Vašeho otce natolik vážný, že by nebylo možné, aby stížnost podal on sám.

Kromě tohoto způsobu řešení, je další možností soudní spor v trestní rovině, avšak tohle je velmi krajní prostředek, který doporučujeme pouze u případů, kdy je chování lékaře skutečně hraniční, až by se zde dal hledat úmysl. Ve Vašem případě bychom se přikláněli k řešení mimosoudní cestou v případě souhlasu otce. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

30.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS